Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Veel vertrouwen in ingenieurs, weinig vertrouwen in bankiers

De resultaten van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup laten er geen twijfel over bestaan: autoverkopers zijn niet te vertrouwen. Slechts 6% van de ondervraagden denkt dat autoverkopers zich ‘bijzonder eerlijk’ gedragen. Niet echt verrassend, maar dat geldt volgens de onderzoekers wel voor de resultaten van de politici. Hun geloofwaardigheid duikt naar beneden. Aan het begin van het decennium dacht slechts 21% van de Amerikaanse bevolking dat de leden van het Congres – het Amerikaanse parlement – weinig hoge ethische normen had, inmiddels is dat opgelopen tot 55%, ongeveer 2,5 keer meer. Senatoren scoren amper beter: bij hen ligt het percentage op 49%. Mogelijk zijn enkele politieke schandalen in de VS de oorzaak van het lage vertrouwen. De resultaten wijken niet erg af van onderzoek bij ons (uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK), dat toonde dat het vertrouwen in politici vorig jaar tot een minimum gedaald was. Daar zit wellicht onder meer de Fortis-affaire voor iets tussen.


Slechts 9% heeft veel vertrouwen in bankiers


De kredietcrisis heeft invloed gehad op het wankele imago dat veel bankiers vandaag hebben. 19% van de deelnemers aan het onderzoek vinden dat bankiers nog altijd eerlijkheid hoog in vaandel voeren, terwijl 33% vindt dat ze weinig ethische normen kennen. Dat is meer dan voor de kredietcrisis, maar nog altijd minder dan bedrijfsleiders: slechts 12% vindt dat ceo’s met hoge ethische standaarden werken, 38% kent ze een lage score toe op vlak van eerlijkheid. Bij het Belgische onderzoek lag het vertrouwen in bankiers na de kredietcrisis nog lager: slechts 9% heeft veel vertrouwen in bankiers, terwijl dat een viertal jaar geleden nog 70% was. Scoren ook al niet echt goed: advocaten en journalisten. In het onderzoek van Gallup vindt 40% van de ondervraagden dat advocaten en ethische waarden niet samengaan, terwijl 13% dat net wel vindt. Bij journalisten is het percentage iets lager: 31% geeft hen een negatieve score, 23% vindt de pers wel te vertrouwen. In het Belgische onderzoek bleek maar liefst 41% van de ondervraagden journalisten voor geen haar te vertrouwen.


Verplegers krijgen meest vertrouwen


In contrast met autoverkopers, politici, advocaten, bedrijfsleiders en journalisten zijn er ook beroepscategorieën die wel een eerlijke uitstraling hebben bij het publiek. Bij hen zijn verplegers, die met 83% de hoogste score halen op vlak van eerlijkheid en ethiek. Het is de achtste keer op rij dat verplegers de hoogste score halen in het onderzoek van Gallup. Apothers staan op de tweede plaats (66%), ingenieurs op de derde (62%), gevolgd door tandartsen (57%), leerkrachten (54%) en geestelijken (50%).


Tekst: Dominique Soenens