Vacature liep een dag mee in het zog van Frederik Delaplace (41)

Op 10 mei was de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman te gast op New Insights in Business & Finance, het jaarlijkse evenement waarvoor zakenkranten De Tijd en L’Echo een internationale topeconoom uitnodigen voor een debat. Frederik Delaplace, redactiedirecteur van De Tijd, bereidde de komst van Krugman voor en leidde ‘s avonds het debat dat bijgewoond werd door 900 mensen.

10u30. Voorbereiden van het debat

 

Aankomst in de kantoren van De Tijd en L’Echo in Tour & Taxis in Brussel. Ik ben zoals elke morgen om 7 uur opgestaan, om daarna te ontbijten en alle kranten door te nemen. Daarna heb ik mijn twee kinderen naar school in Merelbeke gebracht. Het verkeer naar Brussel viel mee, ondanks alle werken. Normaal gezien ben ik hier een uur vroeger, maar nu heb ik de tijd genomen om thuis de vragen voor het debat nog wat bij te werken. Ik heb de voorbije maanden bijna dagelijks Krugmans columns gelezen, samen met die van zijn belangrijkste criticasters. Ik ben het met veel van zijn standpunten oneens, maar hij is een topeconoom die weegt op beleidsmakers en politici. Tussendoor overleg ik met collega’s over lopende zaken.

13u00. Lunchen tijdens de redactievergadering

Vast redactie-overleg op donderdag, met de hoofdredacteurs van De Tijd, L’Echo, Netto en Sabato en onze multimediaverantwoordelijke. Het is een drukke dag, de mensen druppelen één voor één binnen. We overlopen de planning van projecten op korte en lange termijn bij de krant. We bekijken onder meer wat we zullen doen mocht Griekenland uit de Europese Unie stappen. In dat geval willen we alles goed coördineren en niet elk apart dezelfde inspanning leveren. Na anderhalf uur zit de vergadering erop. Ik heb nog een uur de tijd vooraleer Krugman aankomt. Ik zet mijn welkomstwoord en mijn vragen op steekkaarten. De rest van de tijd vul ik in met allerlei kleine taken die nog moeten afgewerkt worden.

15u30 Ontmoeting met Paul Krugman

Eindelijk is het zo ver: de wereldberoemde econoom komt aan op de redactie van De Tijd. Ik snel hem tegemoet om hem de hand te schudden. Na een kort kennismakingsgesprekje met de hele directie van Mediafin breng ik Krugman naar zijn tweede afspraak van de dag: een interviewtje voor tijd.tv. Ik houd het gesprek in de gaten, maar controleer ondertussen ook mijn smartphone op inkomende e-mails. Halverwege word ik uit de opnamestudio geroepen: eerste minister Elio di Rupo gaat zo dadelijk met zijn gevolg arriveren.

Ik heb de premier al eerder ontmoet, hij begroet me joviaal. Ik stel hem voor aan Paul Krugman. Na een fotomoment trekken de heren zich terug voor een kort gesprek onder vier ogen. Ik vlieg intussen van hot naar her over de redactie. Ik overleg met medewerkers, ruim hier en daar wat kranten op en vraag half ironisch, half gemeend om het tv-kanaal te veranderen, van de Giro naar de beurskoersen – denk aan ons imago jongens!

16u30 Krugman praat met de redactie  

Een gedroomde kans voor elke journalist: Krugman gaat een uurtje (een select gezelschap van) Tijd-redacteuren toespreken. Ik leid hem in, verzeker hem dat zijn uitspraken binnenskamers blijven en stel de eerste paar vragen. Een uur lang oreert Paul Krugman over de grote vraagstukken van het moment als Griekenland, Spanje, de toekomst van de euro en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De journalisten noteren ijverig, ik ook. Daarna daagt een ploeg van Terzake op. Ik praat even bij met presentatrice Kathleen Cools en laat haar de tafel op de redactie zien die ik net heb opgeruimd, zodat ze daar de opnames kan doen.

18u10 Overleg met de regie en soundcheck

Ik ga naar beneden, naar de grote hal van Tour&Taxis waar het debat straks zal plaatsvinden. Ik neem het verloop nog even door met de regie, bekijk de ‘slides’ voor op het grote scherm nog één keer en krijg voor een soundcheck alvast mijn microfoontje om. Nu word ik echt wel een beetje zenuwachtig.

20u30 Aftrap van het debat

Na Krugmans redevoering loop ik naar het podium samen met hoofdeconoom Bart Van Craeynest van investeringsbank Petercam. Het debat kan beginnen.

Tekst en foto’s Sara De Sloover en Dominique Soenens