Vacature Academy: de laatste dag

Elke dag blogt een deelnemer van de Vacature Academy over zijn of haar dag. Vandaag is Brigitte Vermeulen van Vacature aan het woord.

Mutianyu

Vandaag alweer onze laatste dag in Beijing, we laten de campus van Peking University achter ons en trekken er op uit naar 1 van de 7 wereldwonderen: de Chinese Muur. De bus brengt ons tot even buiten de stad naar Mutianyu, waar we via een steil weggetje de kabelbaan bereiken die ons naar een sectie van de Muur brengt. Best frisjes vandaag maar we krijgen het al snel warm, zo’n wandeling op de Muur is sportiever dan ik dacht. Trappen op en af, steile en minder steile stukken volgen elkaar op, best een drukke bedoening ook daar op die Muur. De waaghalzen onder ons konden zelfs terug naar beneden rodelen. Maar als je een beetje hoogtevrees hebt, vond ik de rit met de kabelbaan terug naar beneden al spectaculair genoeg.

Yashow

Terug richting stadscentrum voor de lunch. Tot opluchting van velen eens geen rijst maar westers eten deze keer: biefstuk en gratinaardappelen. Volgende stop is de Yashow Clothing Market: een shopping center van vier verdiepingen, vol kraampjes met souvenirs, (namaak)merkkledij, tassen, speelgoed … Er wordt afgeboden, gediscussieerd, weggelopen en dan toch gekocht dat het een lieve lust is. “Miss, miss, you want to buy?” De meeste verkopers kennen een mondje Engels, maar als het op getallen aankomt, communiceren we met de rekenmachine. Ongeschreven regel is dat je op 10% van hun initieel geboden prijs zou moeten eindigen. Achteraf is iedereen benieuwd naar elkaars aankopen en wie het meest kon afdingen.

Dadong

’s Avonds hebben we afgesproken in Dadong Beijing Duck, een van de beroemdste restaurants in Beijing. Onze gastheer Bruce Stening van BiMBA nodigde als afsluiter van het Academy programma professor Marina Zhang en Chinakenner Gilbert Van Kerckhove uit, voor een groepsdiscussie rond ‘All the questions you have about China but were afraid to ask’. Alle thema’s van de afgelopen dagen rond economische vooruitgang, guanxi, milieuverontreiniging, politieke veranderingen … passeren nog eens de revue in een verhelderend en open gesprek.

Niets passender om ons verblijf mee af te sluiten dan een feestmaal met authentieke Pekingeend. Lekker krokante stukjes eend, frisse groentjes en een heerlijk sausje waar je een gestoomd pannenkoekje mee opvult, zoals een wrap. Wederom een nieuwe culinaire ervaring rijker, nemen we afscheid van onze gastheren van BiMBA. Straks koffers pakken en duimen voor een vlotte terugvlucht.

Bekijk de foto's van vandaag