Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Uw parkeerplaats inruilen voor een treinabonnement in eerste klasse?

Bij energieleverancier Electrabel  loopt een pilootproject dat 3.100 medewerkers moet toelaten een mobiliteitspakket op maat samen te stellen.  De geplande verhuis naar een nagelnieuw kantoor in de Brusselse Noordwijk volgend jaar is de onmiddellijke aanleiding voor een grondige test van het systeem.asset/34866Sarah De Bruyn legt uit. “Vanaf 2011 verhuizen zowat 3.100 van onze 7.000 medewerkers naar een nagelnieuw en duurzaam kantoorgebouw in de Brusselse Noordwijk. Die verhuis maakt deel uit van onze plannen om onze CO2-uitstoot met 21% terug te dringen. Het nieuwe kantoorgebouw is uiteraard stukken energie-efficiënter dan onze bestaande gebouwen, daar boeken we dus al winst. Maar die verhuis brengt ook een mobiliteitsvraagstuk met zich mee. De betrokken medewerkers zijn nu aan de slag in zestien sites, verspreid over heel België.  Met deze centralisatie willen we ook het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren.  Toch zijn we er ons maar al te goed van bewust dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om met trein, tram of bus naar het werk te komen. Sommige medewerkers wonen nu eenmaal te ver van openbaar vervoer, anderen hebben hun wagen nodig om zich tijdens de werkuren te verplaatsen.  Mobiliteit is dus een flexibel, maar ook persoonlijk gegeven dat we hebben willen opvangen in een flexible income plan.  Let wel: momenteel zitten we nog in een testfase. Het komt erop neer dat mensen pas binnenkort mogen kiezen uit verschillende combinaties.”

Pilootproject

“Een voorbeeld. Sommige medewerkers hebben al een treinabonnement, maar ook een parkeerplaats, omdat ze af en toe met de wagen naar het werk komen. In het nieuwe systeem zullen ze hun parkeerplaats kunnen afstaan en opteren voor een upgrade van hun treinabonnement naar eerste klasse.  Of ze kunnen treinen in tweede klasse, maar in ruil voor hun parkeerplaats gebruik maken van Cambio-autodelen of Villo!, het fietsverhuursysteem van de stad Brussel.  Voor andere collega’s is een parkeerplaats aan een trein- of metrostation in combinatie met een abonnement dan weer de ideale oplossing.  Het belangrijkste is dat medewerkers in functie van hun eigen situatie keuzes kunnen maken.  We zullen dit pilootproject regelmatig evalueren en  bijsturen. Tijdens de informatievergaderingen over de verhuis hebben we het voorgesteld aan de betrokken medewerkers. Die reageerden opvallend positief.  Zij krijgen binnenkort de vraag om hun keuze te maken uit de verschillende voordelen die het pakket aanbiedt. De concrete implementatie vindt plaats tijdens de eerste fase van de verhuis begin 2011.”
Voorlopig blijft het flex income plan beperkt tot de 3.100 mensen die vanaf 2011 zullen verhuizen. Het staat niet vast dat het systeem later ook voor de andere Electrabel-medewerkers zal ingevoerd worden.