Uw documenten bij Google of Facebook?

Via Google Apps (http://www.google.com/apps) heb je onder meer een tekstverwerker (Google Docs), agenda (Google Calendar) en e-mail (Gmail) ter beschikking zonder dat je daar iets op je pc voor moet installeren.

In principe kunnen bedrijven (waar het aanbod voor is bedoeld) zich volledig zelf via internet aansluiten op Google Apps. De kostprijs is, naast de traditionele setup, een jaarlijkse kost van ongeveer 40 euro per gebruiker.

Als je daarmee de licentiebedragen voor een traditionele mailoplossing (zoals Exchange van Microsoft) dan is dit veel goedkopen.

KLM


Google is natuurlijk een nieuwkomer is. Niet alleen qua privacy policy, maar ook qua de beschikbaarheid van Gmail heeft het bedrijf niet zo’n goede reputatie. Al garandeert Google voor Google Apps een beschikbaarheid van 99,99 procent. Het bedrijf voert intussen de grootste advertentiecampagne, gericht op de zakelijke klant, uit zijn bestaansgeschiedenis.

Meer en meer bedrijven zijn gecharmeerd door het aanbod van Google. Jaguar Land Roover is daar eentje en ook luchtvaartmaatschappij KLM. Het vliegend personeel, piloten, stewardess en stewardessen van KLM , krijgen Gmail als bedrijfsmail.

Zij beschikken niet over een vaste werkplek, en de webgebaseerde oplossing past volgens een woordvoerder dan ook het best bij hun situatie. De overige medewerkers blijven gebruik maken van Outlook van Microsoft.

Momenteel maakt KLM alleen nog gebruik van de e-mailfunctie en Google Talk, maar de luchtvaartmaatschappij onderzoekt de andere mogelijkheden. KLM is de grootste bedrijfsklant voor de Apps-dienst in de Benelux.

Ook Rentokil, gespecialiseerd in ongediertebestrijding, maakte al de overstap.

Facebook


Toch zijn er ook kapers op de kust, want ook Microsoft gaat meer en meer online. Ongeveer een jaar geleden lanceerde Microsoft in ons land een formule waarbij het toepassingen als e-mail aanbiedt vanuit de eigen datacenters.
Het is ook uit deze hoek dat de grote concurrentie komt voor Google. Deze week nog hebben Microsoft en vriendensite Facebook de site Docs.com (http://www. www.docs.com) gelanceerd.

Docs.com is gebaseerd op Microsoft Office 2010 en maken het mogelijk om Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden te maken, te bewaren en te delen.

Momenteel is Docs.com in een beta-fase en worden er een beperkt aantal mensen toegelaten om de applicaties te testen. Maar Docs.com wordt ongetwijfeld een belangrijke factor.

Benieuwd waar jouw documenten binnenkort zullen terechtkomen: bij Google, Facebook of toch maar op je eigen pc?

Tekst: WV/IV