Spotify in 6 ongelooflijke cijfers

Onlangs werd de muziekstreamingdienst Spotify gelanceerd in België. De concurrentie voor iTunes is een instant succes, maar hoe zit het met de financiële kant van de zaak voor het bedrijf?

13 miljoen

De catalogus van Spotify is niet van de minste. Maar liefst 13 miljoen nummers liggen binnen handbereik voor iedereen die het stukje software installeert. Je vindt er ook muziek van Belgische artiesten, van Selah Sue tot Willy Sommers en van K3 tot dEUS: Belgische muziek over alle genres heen is vertegenwoordigd.

9,99

Voor de prijs van 9,99 euro, dollar of pond per maand kan je premiumlid worden. Daar waar leden die gratis gebruik maken van Spotify ook reclame voorgeschoteld krijgen en maar naar een beperkt aantal nummers mogen luisteren, mogen Spotify Premium-leden naar hartenlust muziek blijven consumeren, op hun computer en hun smartphone.

2,5 miljoen

In november 2011 maakte het bedrijf bekend 2,5 miljoen betalende muziekliefhebbers te tellen, een enorme stijging ten opzichte van de 1 miljoen betalende klanten in maart dit jaar. Vooral de lancering in de VS zorgde voor een boost.

26,54 miljoen

Hoe populair de service ook mag zijn, winst zit er (nog) niet in. In 2010 maakte ze een recordverlies van 26,54 miljoen pond (30,84 miljoen euro), hoewel de inkomsten stegen van 11,32 miljoen pond (13,16 miljoen euro) in 2009 naar maar liefst 63,16 miljoen pond (73,43 miljoen euro) in 2010. Op de cijfers van 2011 is het nog even wachten, maar met een spectaculaire stijging van het aantal betalende gebruikers ziet de toekomst er rooskleurig uit.

14

Zo oud was Daniël Ek, CEO en co-oprichter van Spotify, toen hij zijn eerste bedrijfje uit de grond stampte. De ondertussen 28-jarige Zweed maakte met het legale Spotify een bocht van 180 graden, want ooit was hij CEO van µTorrent, een van de populairste BitTorrent-clients ter wereld. Het programma wordt vooral gebruikt om illegaal bestanden uit te wisselen.

12

Op dit moment is Spotify beschikbaar in 12 landen. In juli dit jaar werd de dienst gelanceerd in de VS, wat voor een ferme aangroei in het aantal abonnees zorgde. Sindsdien werden ook nog Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en ons eigen België aan de lijst toegevoegd. Elke lancering in een nieuw land vraagt maanden tot jaren voorbereiding, met de samenstelling van een eigen catalogus, het sluiten van overeenkomsten met platenmaatschappijen en auteursverenigingen en het aftasten van de lokale advertentiemarkt.