Sportsdirect.com: tevreden medewerkers als geheim wapen

‘Werknemers eerst’ is een slogan waarin Viviane Stevens, hr-directeur van Sportsdirect.com, haar personeelsbeleid in herkent: “Als het personeel passioneel bezig is met zijn job, volgen de klanten automatisch.”

In 2002 verkocht de GIB Groep zijn Di Sportwinkels aan de Engelse keten Sportsdirect.com. Die 23 winkels, toen goed voor 212 jobs, groeiden intussen uit tot 46 winkels en 594 werknemers. En er zitten nog zes winkels in de pijplijn in België. Volgens hr-manager Viviane Stevens is die groei te danken aan het feit dat de nieuwe directieploeg het vertrouwen kon winnen van de 212 overgekomen werknemers. “Na de overname schoven we twee sleutelwoorden naar voren: winstgevendheid en groei. Om die groei te kunnen realiseren moesten we onmiddellijk personeel en zaakvoerders vinden.” De juiste kandidaten bezaten vier eigenschappen: dynamisch, polyvalent, loyaal en gedienstig. “Van zijn kant engageerde het bedrijf zich naar onze medewerkers met een sterk opleidingsplan en een transparante communicatie. Ook kregen ze diverse en gevarieerde jobs. Omdat het bedrijf zich rigoureus aan die beloften heeft gehouden, kregen we het vertrouwen van onze mensen. We hebben hen een veilig gevoel gegeven. Onze stelregel is: elke job die we creëren, is een job die we willen behouden. We breiden de werkuren van een winkel alleen dan uit als de omzet daar al een bepaalde tijd toeneemt.”

De nieuwe zaakvoerders startten praktisch allemaal als verkoper. “We hebben speciaal een test laten ontwerpen, gericht op werknemers met een lage scholing. Weet dat negen op tien van onze werknemers enkel hun middelbaar onderwijs afmaakten, en 23% zelfs niet helemaal.
Met die test kunnen we meten of zij over de sociale vaardigheden beschikken om een winkel te leiden.”

 “22 zaakvoerders van onze eerste 23 winkels waren mannen, allemaal ex-verkopers”, vervolgt Viviane Stevens. “Slechts één werd geleid door een vrouw. Daarom hebben we een actief ‘genderbeleid’ gevoerd. Bij functioneringsgesprekken polsten we of vrouwen geïnteresseerd waren in een hogere functie. Daarnaast hebben we het opleidingspakket versterkt. Dat beleid wierp vruchten af. Vandaag is de helft van de assistenten doorgegroeid tot zaakvoerders. In Vlaanderen is de helft van de zaakvoerders intussen een vrouw.”

Crisisjaar

Zelfs in een crisisjaar als 2009 tekende de keten in ons land nog groei van 8 procent op. “Medewerkers kunnen grootse dingen doen als ze zich goed voelen. Maar dan moet je tijdig hun signalen kunnen opvangen. Bij het begin van de crisis in 2008 vroegen vele werknemers zich openlijk af of hun baan in gevaar was. Wij hebben daar op ingespeeld. In alle winkels gaven we een presentatie met de vraag: ondergaan we de crisis of is dit  een kans? We hebben die groepen de vier ‘p’s’ van Kotler getoond: product, prijs, promotie en plaats. We voegden er een vijfde aan toe: ‘people’. We kunnen niet op alle vijf p’s gelijktijdig mikken. Daarom investeert Sportddirect er in twee: een goede prijs/kwaliteitverhouding en in ‘people’. ‘Our highest value is people’. In de crisis kopen de mensen misschien minder, maar als ze onze winkel binnenstappen moeten wij tonen dat we er klaar voor staan. Onze mensen hebben die boodschap begrepen.”
Daarom betaalde Sportsdirect vorig jaar een extra bonus uit aan al zijn mensen. Stevens: “Omdat we dat jaar 3 procent boven het budget eindigden, kreeg iedereen, in verhouding tot zijn werkuren, 500 euro extra. Die bonus noemen we ‘bingo-Hit’. Dat was een fantastisch moment. We betaalden heel graag.”

Intussen duiken er door de expansie in Frankrijk nieuwe perspectieven op. Algemeen directeur Hans Geysel: “We hebben voorlopig één winkel overgenomen. Daar zal het niet bij blijven. We willen die expansie ook met de eigen medewerkers realiseren. Zo krijgen ze een nieuwe loopbaanperspectief. We willen het succesverhaal verder zetten.”

Tekst: Erik Verreet - Foto: Isabel Pousset

Lees meer over de 'Werknemers eerst'-strategie.

Verschenen in Vacature Magazine van 3 juli 2010