Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Sophie Karthäuser, Belgische topsopraan

Wie is Sophie Karthäuser?

- In 1974 geboren in Malmédy.

- Treedt als sopraan op in de grootste operahuizen ter wereld, zoals Parijs en Salzburg

- Legde zich de voorbije jaren sterk toe op Mozart-vertolkingen

De Belgische sopraan Sophie Karthäuser (35) ontpopte zich de voorbije jaren tot een vaste waarde op de grote operapodia van Europa. Haar muzikale carrière startte toen ze pas vijf was.

Guildhall School

Ze wilde, net zoals haar zusjes, klarinet spelen in de harmonie van Bellevaux-Ligneuville (Malmedy). Wat later zong ze in het kerkkoor. Toen Sophie zestien was, werd het echt menens. Aan het Luikse conservatorium volgde ze zangles bij onder meer Greta de Reyghere en Thierry Migliorini. Dankzij een beurs kon ze haar studies afronden bij de bekende lerares Noelle Barker, in de befaamde Guildhall School of Music and Drama (Londen) waar ze onder meer in opera’s van Händel en Donizetti zong.

'De Toverfluit'

In 2000 zong het jonge Belgische talent haar eerste professionele rol in de Mozart-opera ‘De Toverfluit”, bij de opera van Frankfurt. Als solozangeres werd ze gevraagd door topensembles als ‘Les Arts Florissants’ en ‘The Academy of Ancient Music’ of ensembles onder leiding van Sigiswald Kuijken of Philippe Herreweghe.
In 2005 volgde de echte internationale doorbraak, toen ze in De Munt onder leiding van René Jacobs Papagena vertolkte, opnieuw in ‘De Toverfluit’. Sophie Karthäuser: “Mozart zingen is niet gemakkelijk, maar allicht past mijn stem op dit moment goed bij de klassieke muziek. Vroeger zong ik vooral barokmuziek. Mijn stem was toen lichter. Ze is zo geëvolueerd dat ik me nu bij Mozart bijzonder goed voel.” Haar nieuwste cd ‘Live at La Monnaie’ is een bloemlezing van aria’s die ze in de Munt bracht. Ook voor andere opnames kreeg de Belgische sopraan al bijzonder goede kritieken, onder meer van toonaangevende tijdschriften als Diapason en Le Monde de la Musique.

Naturel

Een topzangeres leidt een hard leven: “Leren zingen is vooral hard werken. Maar wanneer ik op een podium stap, wil ik dat het publiek geen zangeres ziet die zingt, maar iemand die een verhaal vertelt met muziek. Mijn voornaamst betrachting is heel natuurlijk overkomen.”

Momenteel is Karthäuser actief in Salzburg, waar ze Ilia zingt in ‘Idomeneo’, opnieuw van Mozart. Haar agenda raakt ook almaar beter gevuld. De opera van Parijs heeft haar voor vier verschillende producties geboekt. En Carnegie Hall bood haar een eerste recital aan in 2012.

Tekst: Erik Verreet - Foto: Alvaro Yanez

Lees ook de verhalen van de andere jonge talenten.