"Soms geef ik it support in mijn piloot outfit"

Naam: Simon Willockx

Functie: IT Manager & piloot

Leeftijd: 43 jaar, werkt al 12 jaar bij NHV

Bedrijf: Noordzee Helikopters Vlaanderen, verzorgt verschillende diensten per helikopter in binnen- en buitenland, met als corebusiness diensten op zee: shipping piloting service, offshore gas- en olieplatforms, medische vluchten, VIP-vervoer,…

Taken: ik hou me bezig met alles waar ICT voor staat: onderhoud en ondersteuning, implementatie en virtualisatie van servers, beheer van voip telefooncentrale tot automisatie van systemen in de firma zoals toegangscontrole

Aantal werknemers: 160

In samenwerking met initiatiefnemer Combell verkiest Vacature wekelijks een ‘Held van IT’. Vijfde ‘Held van IT’ is Simon Willockx, it Manager én piloot bij Noordzee Helikopters Vlaanderen.

Motivatie van jurylid Mies Cosemans, redacteur bij Vacature.com: “Een piloot die it’er is, vind ik kras. Maar een it’er die ook piloot is, spreekt helemaal tot de verbeelding. Simon lijkt me een zeer toegewijde werknemer. Door zijn eigen passie en interesse in de sector heeft hij zich, in de schoot van het bedrijf, ontplooid tot dé aanspreekpersoon. Een pluim voor Simon dus! Hij heeft de nominatie meer dan verdiend.”

Interview met de held van deze week: Simon Willockx

Hoeveel van je tijd gaat naar it?

“NHV is een bedrijf dat kleinschalig startte met 10 werknemers en 1 helikopter. Iedereen nam er op dat moment een tweede functie bij. Naarmate het bedrijf groeide, breidde ook mijn functie als it’er uit. Momenteel besteed ik 60% van mijn tijd aan it en ben ik nog voor 40% piloot.

“Tot grote ergernis van mijn vrouw neem ik mijn werk af en toe ook mee naar huis. Als collega’s mij bellen voor support, valt het soms voor dat ik tot in de vroege uurtjes werk tot ik een oplossing heb gevonden.”

“Omdat ik het ook combineer met mijn job als piloot, gebeurt het dat ik tussen twee vluchten it support geef in mijn pilotenpak. Ik hou van de variatie en vind het helemaal niet erg. Mits een computer en internetverbinding in de buurt kan je van overal it ondersteuning geven. Als er storm op zee is, heb ik het meeste werk.”

Welke opleiding volgde je? Heb je nu nog de tijd om je bij te scholen?

“Ik heb een A2 diploma elektronica op zak. Na die opleiding trok ik naar het leger waar ik mijn brevet voor helikopterpiloot behaalde. Nadat enkele collega’s NHV oprichtten, ben ik daar 12 jaar geleden begonnen.”

“Omdat ik twee functies combineer blijft er nog maar weinig tijd over om opleidingen te volgen. Maar ik ben heel leergierig, dus doe ik geregeld aan zelfstudie. Google is daarbij een onmisbaar instrument. Fantastisch wat je online allemaal kan vinden.”

Wat is het leukste aan je job?

“Elk probleem vormt een uitdaging voor mij, en ik doe er dan ook alles aan om tot op het bot te gaan voor een oplossing. Het doet me enorm veel deugd als ik een oplossing vind waardoor het bedrijf er op vooruitgaat.”

Wat vind je het moeilijkste aan je job?

“Al mijn taken georganiseerd krijgen. In de waan van de dag is het zo druk dat ik er niet toe kom om bepaalde zaken af te werken, bijvoorbeeld het inventariseren van de administratie.”

Wat vind je van je nominatie als held?

“Ik ben aangenaam verrast! Onze secretaresse heeft mijn naam doorgegeven, maar ik had zeker niet verwacht dat ik genomineerd zou worden. Los van de mooie prijs die ik krijg, doet deze nominatie me echt deugd. Fijn ook dat de it-sector in de schijnwerpers geplaatst wordt. Het is normaal gezien de sector die je inschakelt als je problemen hebt en die je daarna zo snel mogelijk wil vergeten.(lacht)”

Helden van IT is een initiatief van Combell in samenwerking met Vacature, Unizo en Thomas Cook Business Incentives. Wil je meer weten over hoe ook jij je collega kan nomineren, surf dan naar www.heldenvanit.be.

Zelf op zoek naar een job in de it? Neem zeker een kijkje in het uitgebreide aanbod op onze jobsite!