Singapore: welkom in het 8ste wereldwonder (fotoreportage)

Mocht je er nog aan twijfelen dat een grootstad én leefbaar én economisch succesvol kan zijn, dan kunnen we je een trip richting Singapore van harte aanbevelen. Files zijn er nauwelijks, corruptie is onbestaand, én je kan er letterlijk van de grond eten. Een fotoreportage.

asset/33631

Aan luxueuze winkelcentra geen gebrek in Singapore. Alle grote luxemerken, gaande van Gucci over Prada tot Louis Vuitton, hebben er verschillende winkels en mikken zowel op de plaatselijke happy few als op rijke Indonesiërs, Indiërs en Chinezen.

 

asset/33634

Sociale woningbouw op z’n Singaporees. Goed tachtig procent van de Singaporezen woont in sociale appartementen die door de overheid ter beschikking worden gesteld. Sloppenwijken zijn er, in tegenstelling tot zowat alle andere grootsteden in Azië, onbestaand.

 

asset/33627

Veertig jaar geleden telde de stad nog geen enkele wolkenkrabber. Vandaag is de gemiddelde levensduur va een wolkenkrabber twintig jaar en wordt er op opgespoten land een gloednieuw zakendistrict opgetrokken.

 

asset/33628

Singapore oogt haast klinisch proper. Sociaal ongepast gedrag wordt zwaar bestraft, criminaliteit en corruptie zijn zo goed als onbestaande.

 

asset/33623

Marina Bay Sands, het nieuwe architecturale visitekaartje van de stad, herbergt onder meer een luxehotel, een winkelcentrum en een gigantisch casino. Op het dak kunnen hotelgasten een duik nemen in het grootste openluchtzwembad ter wereld.

 

asset/33635

Buitenlandse – voornamelijk Indische –arbeiders worden geïmpoteerd voor het zware werk. Ze krijgen een tijdelijke arbeidsvergunning en verdienen zowat 600 dollar per maand.

 

asset/33629

Het onderwijs staat in Singapore op bijzonder hoog niveau. Naar heel wat expats toe is dat een extra troef van de stad.

 

asset/33630

Het uiterst efficiënte openbaar vervoer is een van de allergrootste troeven van de stad. In tegenstelling tot zowat alle Aziatische metropolen zijn files er eerder zeldzaam, en is de stad haast nooit in smog gehuld.

Foto's: Tim Dirven

Meer lezen over het wonder Singapore?