Selor blogt: "Wij zijn pro diversity"

Naam: Stefanie Billiet

Opleiding: Romaanse filologie en meertalige bedrijfscommunicatie

Functie: Communication & Recruitment manager bij Selor

Werkgever: Selor brengt sollicitanten in contact met rekruterende overheidsdiensten. Jaarlijks starten ongeveer 3.000 à 3.500 personen bij de overheid gescreend door Selor.

Vandaag gestart met een meeting met het diversiteitsteam. Ze zijn momenteel bezig met de organisatie van de derde editie van de Ronde van België/Tour de Belgique. Met dat project willen wij dichter bij de sollicitanten staan.

We gaan letterlijk de baan op, deze keer naar Charleroi (in juni waren we nog in Gent). Het project vond zijn oorsprong bij de feedback die we vaak kregen van allochtonen. We weten dat er bepaalde vooroordelen bestaan rond het werken bij de overheid, rond solliciteren via Selor, maar bij die doelgroep zijn die vooroordelen sterker aanwezig. De voorbeelden zijn talrijk: Moet ik perfect tweetalig zijn om bij de overheid te werken? (nee) / Moet ik altijd in Brussel werken? (nee) / Moet ik Belg zijn om bij de overheid te werken? (nee) / Moet ik studeren voor de testen? (nee) / Is het niet op voorhand bepaald wie de job zal hebben? (nee) / Kan ik solliciteren als ik niet het juiste diploma heb? (soms) … Ik kan nog lang opsommen (voor het gemak heb ik de oplossingen meegegeven).

Tijdens de Ronde van België geven we infosessies over wie Selor is, wat Selor doet, welke testen we gebruiken. Er zijn workshops over hoe je een cv invult, simulaties van selectie-interviews, demotesten… We laten iedereen toe tot de sessies, maar proberen vooral allochtonen te bereiken. Nu blijkt dat de inschrijvingen voor de sessie in Charleroi op 26 oktober nog vrij laag liggen. Dus moesten we even ons communicatieplan bijstellen. We hadden de link naar het inschrijvingsformulier al in onze mailinglist gezet, homepage, facebookpagina, … ook alle partners gecontacteerd, affiches/flyers verspreid bij Actiris, Leforem en bij specifieke organisaties die dicht bij de doelgroep staan. Vandaag nog een paar extra’s ingezet: de mensen die de vorige keer op de wachtlijst stonden opnieuw gecontacteerd, google adwords en sociale media… Fingers crossed. 

Ronde van België is maar één project binnen diversiteit. We doen veel meer. Onze collega’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat alle sollicitanten met een handicap geen hinder ondervinden van hun handicap bij het afleggen van de testen. Doorheen de jaren hebben we een databank van ongeveer 4.000 aanpassingen aan de testen. De aanpassingen zijn vrij uiteenlopend en afhankelijk van het type handicap: persoonlijke begeleiding, het aanbieden van voorleessoftware, brailleleesregels, tolken voor gebarentaal, of gewoon meer tijd hebben… Deze expertise is uniek in België, zelfs in Europa. Mijn collega’s zijn vaak gevraagd op seminaries.

Een ander interessant project is Topskills. Hierbij willen we vrouwen met managementambities stimuleren om een managementjob op te nemen. Uit de cijfers van de federale overheid blijkt dat slechts 1 op 6 managers een vrouw is. Terwijl onze slaagcijfers aantonen dat vrouwen beter scoren dan mannen op het hoogste niveau. Wij willen dus het aantal vrouwen bij de instroom verhogen. Via Topskills kunnen ze een assessment-interview afleggen en ontvangen ze achteraf een feedbackrapport. De resultaten zijn lovend: we zien dat veel vrouwen na Topskills stappen ondernomen hebben om door te groeien in hun carrière.

Nog één iets over diversiteit. Het blijft een hot topic binnen HR. Het is jammer dat het zich soms nog beperkt tot een laagje make-up. Het volstaat niet met aangepaste foto’s in rekruteringsadvertenties waarop je zowel een man, een vrouw, een blanke, een zwarte, een oudere persoon, een starter, iemand met een handicap, … ziet. In onze advertenties zie je dit expliciet niet. Wij zijn diversity-minded in onze aanpak. Diversiteit is geen modeverschijnsel of window dressing. “Walk the walk, talk the talk”, dat is ons motto. Sorry voor al de Engelse termen, maar dit kan me vast vergeven worden gezien het onderwerp.

Read me tomorrow :-)
Stefanie