Selor blogt: "Een dagje werkgroep voor de nieuwe comm collection"

Naam: Stefanie Billiet

Opleiding: Romaanse filologie en meertalige bedrijfscommunicatie

Functie: Communication & Recruitment manager bij Selor

Werkgever: Selor brengt sollicitanten in contact met rekruterende overheidsdiensten. Jaarlijks starten ongeveer 3.000 à 3.500 personen bij de overheid gescreend door Selor.

Dinsdag had ik het even over de commnetkern, de groep van federale communicatoren die werkt aan een innovatief overheidscommunicatiebeleid.

Hiervoor brengt de kern onder andere comm-collections uit. Dat zijn handige naslagwerkjes rond een bepaald communicatie-topic voor alle ambtenaren die met communicatie te maken hebben. Ik zit momenteel in de werkgroep van de laatste comm collection: “relaties met de pers” en had vandaag de laatste werkgroepvergadering.

De reden voor deze comm collection is vrij evident. Als overheidsorganisatie moet je met iedereen communiceren, ook met de pers. Maar dat lukt natuurlijk beter als je de regels van het spel wat kent. Daarom hebben de ambtenaren die vaak met de pers in contact komen al hun tips en best practices verzameld in deze comm collection. Als inleiding wordt het medialandschap geschetst, en we zijn modern, want we hebben de impact van de sociale media opgenomen :-). Daarna wordt het interessanter en gaat het meer over de specifieke eigenschappen van een overheidscontext. Dat het onze rol is om mensen te informeren, sensibiliseren en te mobiliseren. Daarnaast moeten wij ook zorgen voor het imago, de reputatie, en in het algemeen, de naamsbekendheid van de openbare instellingen. Je kan (afhankelijk van het domein waarin je werkt) ook te maken hebben met crisiscommunicatie. Een mooi voorbeeldje hier was de communicatie rond Mexicaanse griep. Herinnert iedereen zich nog die dokter die bijna elke dag op het nieuws kwam?

Iedereen had de voorbije weken de tijd gehad om de laatste versie na te lezen en feedback op te sturen. Vandaag zijn we tot een finale versie gekomen. Het is een lijvige editie geworden: ongeveer 50 pagina’s die in december live gaan. En Selor wordt een paar keer geciteerd als best practice: in april dit jaar brachten we onze cijfers uit voor het jaarverslag. Het aantal sollicitanten was opnieuw gestegen in vergelijking met de vorige jaren, wat wijst op een steeds populairder wordende overheidswerkgever. Het item kreeg heel veel media-aandacht: verschillende artikels in de geschreven pers. Zo moest ik naar de studio van Peeters& Pichal en werd daar een wedstrijd gelanceerd rond de “hipste ambtenaar” van Vlaanderen. Ze hadden zelfs de acteurs van “De Collega’s” uitgenodigd om de prijs uit te reiken. Heel leuk om te doen allemaal, iedereen spreekt erover. En als je uitrekent hoeveel zo’n actie waard zou zijn in mediabudget, ben je wel aangenaam verrast.

Dit is niet de eerste comm collection waar ik aan meegewerkt heb. De vorige ging over de sociale media en de aanbevelingen rond het gebruik ervan. Op alle niveaus: sociale media in geïntegreerde campagnes, of als je monitoring wil doen op wat er gezegd wordt over jouw instelling, domein, campagne… We geven ook richtlijnen naar alle ambtenaren over hoe ze de sociale media het best gebruiken. Iedereen kent ondertussen wel van die facebook voorbeelden waar iemand zijn baas de huid vol scheldt, maar dan even vergeet dat zijn baas zijn “friend” is…. Als je bedenkt dat ondertussen meer 4 miljoen Belgen een fb-profiel hebben en er 80.000 federale ambtenaren zijn, dan was deze comm collection meer dan welkom. De link met Selor hier was, dat wij al lang (sinds 2008) rekruteringsfilmpjes op YouTube zetten en Facebook en LinkedIn gebruiken om te rekruteren. We hadden als één van de eerste de socio-ads op fb ingezet om jobs te promoten. Veel mensen hadden toen nog niet door dat de advertenties aan de rechterkant gelinkt zijn aan hun profiel. Zo zie je als vrouw vaak de laatste aanbiedingen uit een postordercataloog, of zie je als single advertenties van datingsites… Het ding is dat die advertenties erg goedkoop zijn in vergelijking met andere rekruteringskanalen en dat je betaalt per klik… Ik weet nog heel goed dat we vaak meer dan 1.000 kliks hadden voor nog geen 400 euro. Maar daar zal ik het morgen nog wat meer over hebben. Nu nog eerst mijn dagdagelijkse taken afwerken. 

Tot dan!
Stefanie