Salarisverhoging of bedrijfswagen: wat brengt u het meest op?

Indien uw werkgever u laat kiezen tussen een salarisverhoging of een bedrijfswagen, kies dan de auto. Een bedrijfswagen is voor een werknemer nog altijd héél interessant, luidt de boodschap van Yves Van de Steen, consulent bij Aon Hewitt: “De voorbije jaren hebben de regeringen aan het voordeel geknabbeld. Maar het is nog steeds een aantrekkelijke manier om werknemers beter te vergoeden.”

Hieronder heeft Yves Van de Steen het voorbeeld uitgewerkt van Jan, een werknemer die maandelijks 2.874 euro bruto verdient. Zijn baas stelt hem voor de keuze: een maandelijkse salarisverhoging van 647 euro bruto of een nieuwe bedrijfswagen.

In dit voorbeeld kozen we voor een BMW 316d, waarvan de leasekosten ongeveer 750 euro per maand bedragen. Van de salarisverhoging blijft er 297 euro netto per maand over op Jans loonfiche. Kiest hij voor de bedrijfswagen, dan verzaakt Jan voor dit voordeel elke maand aan 353 euro netto. Maar hij heeft er een volledige auto voor, met alle extra’s. De leasemaatschappij zorgt immers voor de betaling van de autobelasting, brandstof, de verzekering (omnium) en het onderhoud (onder meer regelmatig nieuwe banden).

“Het werkelijke voordeel hangt af van een reeks factoren, onder meer de afstand tussen woning en werk, de familiale toestand en ook de CO2-uitstoot van de wagen. Maar voor die 353 euro per maand koopt Jan als particulier geen nieuwe auto”, besluit Yves Van de Steen. “Veel hangt af van de gezinssituatie. Ook een gezin, waarin de echtgenote al een bedrijfswagen heeft, zal privé relatief minder genieten van een tweede bedrijfswagen. Maar dat verhindert niet dat een bedrijfswagen sowieso nog altijd interessant is.”   

Verschenen in Vacature Magazine op 08/01/2011

Ga terug naar het coververhaal