Russische CEO's vechten het uit in de boksring

Het ruikt er al lang niet meer naar chocolade. Verstopt tussen de decadente nachtclubs, restaurants en televisiestudio's op het terrein van een oude chocoladefabriek ligt boksclub 'Oktober'.

Bankiers, topmanagers en hooggeplaatste overheidsfiguren lopen in maatpak naar binnen en staan een uur later in bebloede overhemden weer buiten. Welkom in de Moscow Fight Club.

“Dit is een beetje een exclusief gezelschap”, legt manager Irina uit. In de drie zalen van de sportclub wordt hard gezweet. De handschoenen meppen zo hard tegen de boksballen als de rapmuziek op de achtergrond beats heeft. “Dit is een witteboordenclub. Hier geen agressievelingen of krachtpatsers.” Sommigen trainen drie keer per dag, anderen komen een paar keer in de maand. De prijs is voor iedereen hetzelfde: een jaarabonnement kost ruim 1700 euro. Wie per maand wil betalen is ten minste 200 euro kwijt. “We zitten in het centrum van de stad”, legt Irina uit. “We hebben echte trainers en wanneer het belangrijk is boksen we hier discreet.” Veel van het clientèle kan de volgende dag niet met een blauw oog op kantoor verschijnen, maar de sport lonkt.

“Ik doe dit nu een half jaar”, vertelt Sergej (33). “De eerste trainingen zijn verschrikkelijk zwaar. Ik heb nooit aan sport gedaan, nu boks ik drie keer per week”. Sergej is een vooraanstaande jurist bij RosAtom, het staatsbedrijf dat het grootste arsenaal aan nucleaire wapens ter wereld overziet. “Het is een hoop stress, en het fijne is dat iedereen hier buiten de zaal een overhemd draagt. Er is geen agressie, we zijn eigenlijk allemaal collega's.” Irina reikt een handdoek aan, Sergej loopt naar buiten. "Ik heb mijn creditcard afgegeven toch?' vraagt hij voor de zekerheid. “Alles is betaald”, zegt Irina. “Doe de groeten aan je vrouw!”

Door Olaf Koens (27, @obk), freelance correspondent in Moskou.