Roberto Saviano, topjournalist en luis in de pels van de Napolitaanse maffia

Wie is Roberto Saviano?

- Geboren in Napels, studeert filosofie aan de universiteit van Napels

- Wordt journalist voor L’Espresso en La Repubblica en verwerft in 2006 wereldwijde faam met zijn bestseller ‘Gomorra’ waarin hij een boekje over de Napolitaanse maffiabazen opendoet. Het boek verscheen in 50 landen.

- Leeft sindsdien ondergedoken en vreest voor zijn leven.

De Italiaanse journalist Roberto Saviano werd in 2006 wereldberoemd met zijn boek ‘Gomorra’ waarin hij de economische heerschappij van de Napolitaanse maffia, de Camorra, uit de doeken doet. Hij onthulde onder meer dat grote modehuizen uit Noord-Italië (Prada, Valentino) en bekende Amerikaanse merken hun haute couture laten maken door goedkope werkkrachten van de Camorra in Napels.

100.000 boeken over de toonbank

De Napolitaanse godfathers, vooral van de Casalesi-clan, hebben intussen al enkele pogingen gewaagd om hem te liquideren. Zeker nadat de oplage van het boek ruim 100.000 exemplaren overschreed en ‘Gomorra’ succesvol was verfilmd, namen de dreigbrieven sterk toe. Vandaag leeft Roberto Saviano (30) al ruim drie jaar ondergedoken en onder politiebewaking: “Ik heb permanent vijf politieagenten rondom mij en twee gepantserde auto’s. In het begin vond ik het vreselijk om voortdurend op de vlucht te zijn. Je went er niet echt aan. Het ergste vind ik het isolement. Ik kan niet terug naar mijn eigen grond en dat beangstigt me”, vertelt hij.

Blijven schrijven ondanks bedreigingen

“Wie in Napels woont, weet veel meer dan de media vertellen. De kranten bagatelliseren de macht van de Camorra. De maffia is in stilte supermachtig geworden.” Volgens hem heeft de Camorra sinds zijn geboorte in 1979 pakweg 3.600 moorden op haar geweten. Saviano’s boek ontving een reeks Italiaanse prijzen en verscheen in vijftig landen. “Ik wou een vendetta in de ware zin van het woord tegen een agressief systeem dat iedereen raakt. We zijn allen deel van dit mechanisme zolang we ons stil houden en niet spreken.

Hij blijft publiceren in de krant ‘La Repubblica’ en het weekblad ‘L’Espresso’. Omdat hij niet vrij kan rondlopen, baseert hij zijn verhalen op politiedocumenten. Zo publiceerde Robero Saviano begin dit jaar een stuk in The New York Times over de ‘Afrikaanse helden van Italië’. Volgens hem waren de rellen in Rosarno in januari tussen de Afrikaanse migranten en Italianen het gevolg van de uitbuiting van de migranten door de ‘Ndrangheta, de maffia van Calabrië.

Tekst: Erik Verreet - Foto: Carles Domènec

Lees ook de andere verhalen van onze superhelden.