Reyes Lemmens (29), 'serial entrepreneur' in wijn, dassen en feestgadgets

Rayes Lemmens (29) opende enkele maanden geleden een hippe wijnwinkel in Antwerpen. Al vlug volgden er twee overnames in Brussel. Een projectje tussendoor, noemt hij het zelf. Want hij importeert onder meer ook bouwmaterialen en aanmaaksets voor barbecues van China naar Europa, en investeert in start-ups.

Stilzitten is niet aan Rayes Lemmens besteed. Van jongs af aan al niet. Hij trok op zijn veertiende al op internaat bij de jezuïeten in Doornik, om er zijn Frans bij te spijkeren. “Vreemd? Tja, ik ben altijd een beetje non-conformist geweest. Na mijn middelbaar ben ik twee jaar naar Peru gegaan. Het eerste jaar met AFS, een internationaal uitwisselingsprogramma voor studenten, daarna ben ik er nog een jaar gebleven. Ik deed daarna mijn bachelor rechten in Namen. Toen wilde ik de wijde wereld in. Ik besloot om in China te gaan verder studeren, internationale relaties aan de Fudan-universiteit in Shanghai.” Lemmens sprak geen letter Chinees en tot overmaat van ramp bleken de enige buitenlandse studenten er Zuid-Koreanen en Japanners te zijn. Op één iemand na: Maciej Pawlicki, een Pool die vriend en vandaag ook zakenpartner is van Lemmens.

“Chinees leren viel uiteindelijk nog wel mee, maar ik moest mijn studies zien te bekostigen. In het begin nam ik zijden dassen mee uit China, die ik hier via eBay verkocht.”Lemmens kreeg zo de microbe van het zakendoen te pakken. Hij richtte niet lang daarna een bedrijfje op in Hongkong, met niet meer dan 1 dollar als startkapitaal. “Dat kan daar heel makkelijk. Ik heb een mailtje gestuurd naar een vriend in België die zelf een evenementenbureau was begonnen. Ik vroeg of ik ‘m niet kon helpen. En de trein was vertrokken toen ik voor hem feestgadgets vanuit China naar België begon te verschepen. Daarna ontdekten mijn Poolse vriend en ik dat er mensen waren die via internet rechtstreeks met de Chinezen samenwerkten, maar daar problemen bij ondervonden: de leveringen klopten niet altijd, de kwaliteit was niet altijd voldoende … Zo kwamen we op het idee om een consultancybedrijf op te richten en kwaliteitscontroles te gaan doen in China voor bedrijven in België en Polen.”

Maar dat volstond niet voor Rayes Lemmens. Hij wilde zelf dingen scheppen. “Ik heb toen samen met mijn Poolse zakenpartner en iemand in België een nv begonnen, Eurolutions. We maakten BBQ Brick, een aanmaakset voor de barbecue gemaakt van houtskool, die we verdeelden in België. Blokker was onze eerste afnemer. En intussen studeerde ik verder. Internationale relaties in China, en tegelijk rechten in Leuven.

Vandaag adviseren we en nemen we participaties in start-ups. We geven advies, bieden financiële ondersteuning, helpen bij de productie, distributie en verkoop. Zo werken we onder meer met een bedrijf dat bouwmaterialen verdeelt vanuit China naar Polen, Roemenië en Letland. Ik heb zelf ook een aandeel in een Russische sociale netwerksite, MyLivePage, die nu 6 miljoen leden telt.”

En intussen heeft hij dus ook Vinicity, een wijnwinkel in Antwerpen, die al snel twee filialen in Brussel kreeg. Een uit de hand gelopen hobby, zegt hij, al heeft hij er wel ambitie mee. “Ik wil tien winkels in tien jaar hebben. Het gaat nu iets te snel dus (lacht). Uitbouwen wat ik heb: dat is wat de toekomst voor me brengt. Al sta ik altijd open voor een goed idee. De ondernemingsmicrobe, die krijg je er niet uit.”