Prof. De Maeseneire vliegt naar China voor een les in financiën

Elke dag blogt een een lid van de Vacature Academy over zijn dag. Vandaag is Wouter De Maeseneire aan het woord, professor aan de Vlerick Business School. Hij geeft vandaag les aan de high potentials.

Wouter De MaeseneireHet is grijs weer in België wanneer ik vertrek naar Peking om les te geven in de Vacature Academy. De Vlerick Business School heeft een joint venture met de universiteit in de hoofdstad van China, maar ik heb er nog nooit les gegeven. Onze vlucht vanuit Frankfurt komt maandag om 10 uur ‘s ochtends aan in Peking. Prettige vlucht. Gelukkig heb ik niet via Singapore moet vliegen, zoals de studenten!

‘s Avonds gaan we samen eten in een Chinees restaurant. Ik zie enkele studenten terug die ik ken van een Summer School bij Vlerick. De sfeer is gezellig. Het is niet altijd duidelijk wat er op ons bord ligt, maar het smaakt. Terug in het hotel zetten de studenten nog een stap in de wereld, maar ik ga meteen naar bed. Jetlag. Morgen moet ik fris zijn.

‘s Ochtends schijnt de zon opnieuw in Peking. De studenten krijgen een sessie Tai Chi op de campus. Prima, dan zijn ze straks ontspannen genoeg om zich vast te bijten in financiën. Terwijl ze bezig zijn, zet ik samen met Anne Salenbien van Vlerick alles klaar voor de les.

Het wordt een interactieve les waarbij de studenten de opdracht krijgen om in groepjes van vijf een bedrijf in speedboten op te starten en alle financiële gegevens bij te houden. Ze krijgen personeel, speedboten, ruwe materialen en alles wat er nodig is om een bedrijf te starten. Ze moeten zelf een pak vragen beantwoorden: hoeveel kost een speedboot, hoeveel investeren jullie per kwartaal, hoeveel kosten moet je maken, hoe raak je aan geld, wie wordt aandeelhouder, wat zijn de activa en passiva, waar moet er precies in geïnvesteerd worden, … ? De meesten zijn niet meteen gek op financiën, maar op deze manier zijn ze wel geboeid. Ze overleggen en discussiëren druk met elkaar. Leuk om te zien.

Het is niet bepaald een dagje vakantie voor de deelnemers. We korten de middagpauze wat in en de les duurt wat langer dan gisteren. Op het einde van de dag geef ik ze een boek mee waarin alles staat wat ze wil weten over financiën. Ze zien er wat moe uit. Het is ook een slopende dag geweest. Mijn missie is geslaagd: in het begin waren ze niet geïnteresseerd in balansen en EBIT’s, nu wel. We gaan terug naar het hotel. Even opfrissen en nog een hapje eten.

Morgenvroeg om 9 uur vlieg ik terug naar België. Ik wens de deelnemers nog veel plezier en succes!

Morgen kan je de blog lezen van deelneemster Charlotte Schelstraete, Project Manager bij RSK Benelux.

De tweets van journalist Dominique Soenens vandaag

De dag in foto's