Presentatie in zicht? Prezi is de nieuwe PowerPoint

Geen zin om de zoveelste PowerPointpresentatie in elkaar te steken? Gelukkig bestaan er nog alternatieven. Eén hiervan is Prezi. Wat is het én vooral, wat zijn de voordelen?

Wat zijn de 3 voordelen van Prezi?

  1. Je werkt niet meer op een lineaire manier slide, na slide, na slide maar wel op een canvas. Je kan dat canvas zo groot maken als je wil en er (heel klein) alle informatie op zetten die je tijdens de presentatie wil behandelen. Dit is zeker een voordeel als je graag een mindmap maakt als voorbereiding op de presentatie. Je kunt heel de mindmap op het canvas zetten.
  2. Als je het hele canvas bekijkt, krijg je een totaaloverzicht van de hele presentatie. Dit is uiteraard heel klein maar geen nood: je kunt op een element (tekst bijvoorbeeld) klikken waarbij je inzoomt op die tekst. Alleen dit element zal zichtbaar worden en dus groter. Je kunt ook nog verder inzoomen op een specifiek woord in de tekst of zelfs een letter.
  3. Bepaalde informatie (bv een tijdslijn) is heel moeilijk te vertalen naar slides omdat je vastzit aan de grootte van de slide. Bij prezi zet je de hele tijdslijn op het canvas en zoom je van periode naar periode ongelimiteerd qua ruimte. Je kunt vooraf een ‘pad’ aanbrengen waarbij je een volgorde bepaalt hoe je gaat zoomen van het ene element naar het andere. Op die manier kan je ook met een afstandsbediening werken.

De grote valkuil

Als je het goed gebruikt is het impressionant voor het publiek, maar zoom niet te veel in want anders wordt je publiek zeeziek! Wanneer je echt aan de slag wil met de tool nog 2 belangrijks tips:

- Download altijd de presentatie als je die gebruikt tijdens een presentatie. Je kunt ook ‘online’ presenteren maar dan ben je heel erg afhankelijk van de snelheid van het internet en kan je voor verrassingen staan.

- Wanneer je foto’s gebruikt zet dan eerst de foto’s om naar een PDF formaat want in JPEG of andere gebruikelijke formaten zie je te veel de pixels. De beste manier om prezi te ontdekken is zelf te experimenteren of zoals ze bij het Prezi team zeggen ‘happy zooming’!

Surf zelf ook eens naar www.prezi.com en ontdek een heel handige presentatietool.

Tekst: Sylvie Verleye