Poets je online reputatie op in drie stappen

Sociale media kunnen je carrière maken of kraken. Het eerste wat een rekruteerder tegenwoordig doet, is je aanwezigheid op Facebook, Twitter, LinkedIn … checken. Geen goede online reputatie? Dan heb je pech. Of niet? Aan je online reputatie valt wel degelijk te werken. Met deze eenvoudige trucs, samengesteld met de hulp van Lifehacker.com, kom je al een heel eind.

1. Zoek naar jezelf

Ga regelmatig egosurfen: naar jezelf zoeken via sites als Google of Facebook. Tip: als je een Google-account hebt, log dan eerst uit, vermits Google je zoekresultaten aanpast op basis van je eigen profiel. Zoek vervolgens ook naar jezelf op populaire (netwerk)sites als Facebook, LinkedIn of Twitter. Ook hier log je best eerst uit, zodat je echt alles ziet wat publiek beschikbaar is. Verschijnt er niets, of bijna niets, dan is dat niet meteen goed nieuws. Er duiken dan wel geen slechte of minder fraaie zaken over jou op, maar goede evenmin. En dat is misschien al even vervelend.

2. Grote schoonmaak

Verwijder alles waar je niet meteen een (nieuwe) job mee kunt veroveren van je publieke internetpagina’s. Dat gaat dan bijvoorbeeld om enkele minder professioneel ogende Facebook-foto’s op je eigen profiel. Zorg ook dat je vertrouwd raakt met de privacy-instellingen van sociale netwerksites. Je vrienden of familie mogen je vakantiefoto’s misschien wel zien, maar anderen liever niet. Weet dat sites als Google een procedure aanbieden om je uit de zoekresultaten te doen verwijderen, maar dat dit vooral geldt voor webpagina’s die in de Google ‘Cache’ zitten en dus offline zijn gehaald. Samengevat: je hebt niet op alles vat, dus voorkomen is beter dan genezen. Denk enkele seconden na voor je een tweet verstuurt. Twitter is het meest publieke medium van alle sociale netwerken.

3. Opwaarderen

Hét basisidee in ‘online reputation management’: al het goede dat over jou wordt geschreven, moet het (eventuele) slechte overheersen. En met dat goede heb je veel zelf in de hand. Zorg om te beginnen voor een mooie en recente foto bij je netwerkprofielen. Grijp alle mogelijkheden aan om je expertise aan te tonen, zonder pocherig over te komen. Zorg bijvoorbeeld voor een actueel en gedetailleerd profiel op LinkedIn en vraag aan je professionele contacten om je vaardigheden te ‘endorsen’, waarmee ze onderschrijven dat je heel wat in je mars hebt.