Pieter gaat als vrijwilliger op stage met jonge turnstertjes

Naam: Pieter Neutjens

Werkgever: Sint-Aloysiusinstituut Geel

Leeftijd: 27

Diploma? Regentaat biotechnieken, land- en tuinbouw, optie biologie

Wat doet u dagdagelijks?

“Ik geef land- en tuinbouw aan jongeren van twaalf tot veertien. De theorie gebeurt in het klaslokaal, voor de praktijk trekken we naar het veld. Mijn leerlingen komen niet alleen te weten hoe planten in elkaar zitten, maar ook hoe je ze moet kweken en snoeien. Ik geef per week 22 uur les, maar vergeet niet dat er heel wat voorbereiding bij komt kijken. Zo maak ik bijvoorbeeld afspraken met kwekerijen om een kijkje te nemen. Als lid van de directieraad en de leerlingenraad vergader ik ook drie tot vier keer per week. Ik heb ook een bijberoep: tuinonderhoud. Bomen snoeien, gras maaien, hagen bijwerken: als mensen het niet langer zien zitten, mogen ze mijn hulp inschakelen. Voor mij is en blijft tuinonderhoud een hobby, die mijn hoofdberoep zeker niet mag overvleugelen.”

Voor welk goed doel zet u zich deze vakantie in?

“Van 14 tot 19 augustus ga ik met een groep jonge turnsters op stage in ’s Hertogenbosch. We gaan er een zestal uur per dag intensief trainen in de grootste turnhal ter wereld! Het leuke is dat er echte toptrainers aanwezig zijn, waar we enorm veel van kunnen opsteken. De stage luidt het begin van ons nieuwe seizoen in: vanaf september gaan we er opnieuw tegenaan. Ik geef vier keer per week turntraining aan competitieturnsters tussen 6 en 18. Officieel heet dat AGD: Artistieke Gymnastiek Dames. AGD bestaat uit vier onderdelen: de balk, de brug, de grondoefening en de sprong. Ik geef ondertussen al 12 jaar les. We nemen ook deel aan kampioenschappen en internationale wedstrijden. Zo hebben we het al opgenomen tegen ploegen uit Italië en Malta. Bijna al mijn vrije tijd gaat naar het turnen. Mijn bijberoep moet er voor wijken, ook als het volop snoeiseizoen is. Gelukkig weten mijn klanten dat! Mocht ik alle uren van mijn vrijwilligerswerk aan mijn bijberoep spenderen, dan zou ik ongetwijfeld veel meer verdienen, maar het zou me niet gelukkiger maken.”

Heeft u zich vroeger al ingezet voor het goede doel?

“Toen ik 16 was, organiseerde België het WK turnen. Ik heb me toen ingeschreven als vrijwilliger om allerlei klusjes op te knappen. Daarna heb ik aan een heleboel grote sportevenementen deelgenomen als vrijwilliger. Zo heb ik onder meer vijf weken op de Olympische Spelen in Athene gewerkt.”

Tekst: Dirk Blijweert