Pensioen: wanneer, wat en hoe?

Met pensioen gaan is voor sommigen een verlossing na jaren lang hard werken, terwijl het voor anderen een straf is die ze met lede ogen aanzien. Waar moet je rekening mee houden als het zo ver is? En is vervroegd pensioen mogelijk?

Voorbereiden op pensioen

Heb je je pensioen in het vooruitzicht? Laat het dan zeker niet zomaar op je afkomen. Als voorbereiding neem je best een aantal tips in acht: plan je pensioen, verzorg jezelf, blijf actief enz.

Naar aanleiding van het generatiepact dat er op gericht is om meer mensen aan het werk te krijgen en langer werken aan te moedigen, is in 2008 de brugpensioenleeftijd verhoogd van 58 tot 60 jaar. Deze leeftijdsgrens zal in 2012 nogmaals verhoogd worden.

Brugpensioen

Wat houdt brugpensioen nu juist in? In tegenstelling tot wat velen denken, is brugpensioen geen recht voor de werknemer. Het is de werkgever die beslist. Om op brugpensioen te kunnen gaan, moet de werknemer ook aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet je als man minstens 30 jaar gewerkt hebben, vrouwen kunnen vanaf 26 jaar werkervaring met brugpensioen.

Aanvullend pensioen

Omdat het wettelijk pensioen vaak niet voldoende is om rond te komen, zetten veel werknemers tegenwoordig al tijdens hun loopbaan een extra centje opzij, het zogenaamde aanvullend pensioen

Wil je graag weten hoeveel je zelf al bijeen spaarde? Bereken dan hier je al bijeengesprokkelde pensioen.

Iedereen gelijk voor de wet?

Het pensioen van ambtenaren, zelfstandigen en werknemers is uiteenlopend, wat vaak voor wrevel zorgt. Vind jij dat iedereen hetzelfde pensioen moet krijgen? Geef zeker jouw stem.