Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats… (im)mobilisme

Daar sta je dan. Stil, vloekend, en je doet wat zoveel anderen op dat moment ook doen. Smartphone aan en bellen naar je klant: “Ik zal iets later zijn, het verkeer wil niet echt mee. Wellicht een halfuurtje”. Allemaal samen in de file. Het is een ritueel geworden. Ik zou wel eens willen weten wat de telecomjongens verdienen tijdens de file-uren. Het hoort erbij, of het schijnt erbij te horen. En het heeft veel impact.

 

Op jezelf, want vrolijk word je er niet van. Op je gezin, want je had het zo leuk voor elkaar: een mooi huis vlak bij de school van de kinderen. Jammer genoeg moet je al om 6 uur de deur uit als je op tijd op kantoor wil geraken en zo vroeg is er nog geen voorbewaking. Dat betekent extra stress. Wie offert zich op om in de file te staan, wie niet? Ook op je werk zelf heeft het impact. Je kunt immers niet meer zoveel afspraken op een dag plannen. Het dominosteentje dat ’s ochtends vroeg weigert te vallen heeft invloed op alle andere.

 

Dus zitten we met zijn allen te foeteren, te sakkeren en te improviseren. Onze auto’s worden rijdende kantoortjes/koffiebars. Daardoor letten we niet op de weg en gaan we ongelukken veroorzaken, waardoor de schade nog groter wordt.

 

Verkeerseconomen kunnen de economische schade berekenen. Sla me dood hoe ze dat doen. Het zal allicht wel gebaseerd zijn op tijdverlies en nog wat factoren. Ik vermoed dat die voorspellingen nog optimistisch zijn. Hoeveel (interne) meetings moeten er verzet worden omdat deze of gene er niet geraakt? Hoeveel salesbezoeken gaan niet door en hoeveel sales gaan erdoor verloren, omdat het irritatie opwekt en een gevoel van onbetrouwbaarheid veroorzaakt? Late leveringen, gemiste opportuniteiten, ga maar door. Om over stress en gezondheidsproblemen nog maar te zwijgen.

 

Het houdt niet op. Het fameuze ‘nieuwe werken’ , dat komt helaas ook maar mondjesmaat van de grond: het is toch niet hetzelfde, we missen de collega’s, er is niet genoeg controle over de efficiëntie, of de ploegspirit zit er niet meer in.

 

Zijn er oplossingen? Allicht wel. Het zit in het hoofd. Ik doe alles met de fiets en het openbaar vervoer. Ik probeer mijn afspraken buiten de spitsmomenten te zetten. Maar ik zit in een luxepositie. Ik hoef met niemand rekening te houden. Ik beperk bewust mijn ontmoetingen. Ik heb zelfs een ‘ontradend uurtarief’ voor mensen die per se met mij willen vergaderen. Het ligt 50% hoger dan mijn normale fee. De prijs van uw comfort en mijn ongemak. Voor mijn werk volstaan e-mail en Skype. Niet iedereen heeft dat geluk, maar wellicht kan iedereen in zijn of haar sector wel eens nadenken over andere manieren om het werk te organiseren.

 

En alle beetjes helpen, zoals we er tenslotte met zijn allen voor gezorgd hebben dat we beetje bij beetje dichtslibben. En nu moet u mij verontschuldigen, ik moet op de fiets springen.