Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Open praten over je loon, in welke landen kan het?

Praten over je salaris gebeurt in sommige landen openhartig, terwijl anderen hier geen woord over kwijt willen. Elk land heeft zijn eigen cultuur en manier om hiermee om te gaan. In welk land praat je al dan niet over je salaris? Het Franse zakenblad Managment ging dit na.

Duitsland: Mond toe, dit is taboe

In Duitsland kan je maar beter niet over iemands loon beginnen, want dat valt absoluut niet in goede aarde. Als je in het openbaar aan een Duitser vraagt hoeveel hij precies verdient, plaats je je gesprekspartner in een schaamtevolle situatie. De reden hiervoor is dat Duitsers liever een strikte scheiding tussen het privé- en het professionele leven willen behouden. Zo wordt er op het werk niet gesproken over het familieleven of over vrije tijd. Over je salaris praten is dus zeker en vast taboe.

China: Tonen van je status? Het moet

In China moet je tonen aan anderen hoe rijk je bent. Indien je kapitaal bezit maar dit niet toont, wordt het beschouwd als een professionele fout. Volgens de Chinese materialistische samenleving verzekert geld je geluk. Als een bedrijfsleider zijn succes kan laten zien aan de hand van bijvoorbeeld een dure auto, nemen de Chinezen dit op als een teken dat het bedrijf welvarend is en zijn werknemers zal beschermen. Hiërarchie speelt een belangrijke rol en het is absoluut ongeoorloofd om aan je baas een loonsverhoging te vragen. De werkgever beslist zelf wanneer het tijd is om een loonsverhoging aan te bieden.

Brazilië: Normaal

In Brazilië is iedereen fier op de zelfverdiende centjes. Informeren naar het salaris van een naaste is dan ook een doodnormaal onderwerp. Niemand die er aan denkt om dit voor zich te houden. Binnen een bedrijf weet iedereen dan ook exact hoeveel hun collega’s verdienen. Verder deinzen Brazilianen er niet voor terug om hun baas om een loonsverhoging of een extra bonus te vragen. Praten over je loon is dus een dagelijks onderwerp.

Verenigde Arabische Emiraten: Zonder complexen

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt er over hun salaris gesproken zonder complexen. Sterker nog, ze zorgen er voor dat dit onderwerp steeds aan bod komt. Ze doen maar al te graag het merk van hun auto of de kostprijs van hun luxueus appartement uit de doeken. Gaan ze op sollicitatiegesprek, vragen ze onmiddellijk hoeveel hun loon zou bedragen.