"Ook jouw stoel begeeft het ooit. En misschien is het dan al te laat voor je plan B."

Een slecht plan, dat plan B

Een zonovergoten dakterras in het Griekse Thessaloniki. Thomas Douzis hoefde er niet overdreven lang over na te denken. De essentie van het Griekse drama? Iedere Griek had altijd wel een plan B om op terug te vallen. En dat nam de meest diverse gedaantes aan: van vadertje staat over het familiefortuin tot een corrupte ambtenaar of een gulle kredietverstrekker. Nu zijn zonovergoten dakterrassen hier een schaars goed, maar toch schuilt er flink wat universele wijsheid in de visie van de jonge Griek. Wie met de rug tegen de muur staat, komt vaak verrassend creatief uit de hoek. Toont zich pas dan bereid er echt voor te gaan. Blijft niet langer zitten op zijn stoel in de hoop er nooit af te vallen.

Overdreven veel hebben Thomas Douzis, Paul de Grauwe en Laura Fabregat op het eerste zicht niet gemeen. De eerste is nog geen 30, weigerde zich neer te leggen bij het lot van zovele landgenoten en ging voluit voor zijn plan A, een eigen bedrijf. De tweede is 65 en werd in eigen land bij het groot huisvuil gezet, waarop hij dan maar een tweede carrière begon over het Kanaal. De laatste woonde in Barcelona, bedankte feestelijk voor een salaris van 500 euro en vond een nieuwe toekomst in Brussel. Toch loopt één karaktereigenschap als een rode draad door hun verhaal, en bij uitbreiding door alle verhalen die je in dit magazine voorgeschoteld krijgt: een gezonde portie eigenzinnigheid, trots en doorzettingsvermogen. Voldoende non-conformisme ook om een eigen weg te gaan, en zich niet zomaar neer te leggen bij het dictaat van “de markt”, de wil van het het management of de geplogenheden van de wereld die hen omringt.

Laat dit nu het soort mensen zijn waaraan dit landje – en bij uitbreiding heel Europa - vandaag meer dan ooit nood heeft. Doordrijvers die lak hebben aan wat hen van bovenaf of van waar dan ook wordt opgelegd of voorgeschreven. Die weigeren nog langer mee te dansen in een tango die almaar valser begint te klinken. Afhankelijk van de sector waarin je vandaag je brood verdient of het land waarin je geboren bent, zal het orkest nog enkele maanden of jaren blijven spelen, maar maak jezelf vooral niets wijs: ook jouw stoel begeeft het ooit. En misschien is het dan al te laat voor je plan B.

De zomer komt eraan en dan pleegt de gemiddelde medemens al eens enkele weken onderuit te zakken in een strandstoel of mijmerend de bergen in te trekken. Om alles even te laten bezinken en vooruit te kijken, en stil te staan bij je plan A. Nu het nog kan.