"Om weer op het goede spoor te geraken heeft onze economie wat 'creatieve destructie' nodig."

 

Eerst moet het slechter worden

Drieëndertig jaar geleden werd ik ontslagen. Het was mijn eerste job. Ik was erin gestapt omdat ik geloofde dat de transportsector me wel zou liggen. Niet dus. Drie maanden doorwerken in vroege en late diensten; het was allemaal voor niets. Ik was woedend en zwoer ter plaatse nooit meer zomaar een job aan te nemen. Een jaar later was ik journalist.

Voor velen was de eerste trede op de carrièreladder een misstap. Als ik door de levensgeschiedenis van filmster Robert Redford en modegoeroe Anna Wintour  van Vogue blader, zie ik hetzelfde gebeuren bij het begin van hun loopbaan. Redford startte als arbeider, werd (terecht) ontslagen en ging voor acteur studeren. En Anna Wintour noemt haar ontslag bij het blad Harper’s Bazaar – vanwege te kritische stukken – een van de beste dingen die haar overkomen zijn.

Je stelt jezelf in vraag en begint opnieuw. “Je wordt maar beter door slechter te worden”, zei topvoetballer en woordkunstenaar Johan Cruijff daarover.

Bij Cruijff draaide het rond het doorbreken van slechte routines en de opbouw van een nieuw team. Datzelfde principe geldt ook voor de hele economie. Om weer op het goede spoor te geraken heeft onze economie eerst wat ‘creatieve destructie’ nodig. Structuren die belemmerend werken, moeten tegen de grond voor er ruimte komt voor iets nieuws.

Zo’n moment noemen we een crisis. Daar spartelen we nu doorheen. Een crisis werkt zuiverend. Na jaren van onverdroten groei heeft onze economie ballast opgestapeld: nutteloze producten, slechte organisatiestructuren, verkeerd opgeleide medewerkers, onbekwame chefs, … De crisis haalt er de borstel door. En dat doet velen pijn.

Weet dat dit een dieptepunt is. En besef dat we vandaag in een maatschappij leven die velen ruime kansen geeft om zich te vormen en te ontwikkelen. We moeten even op de tanden bijten, maar dat is niets vergeleken met de zware inspanningen die onze voorouders leverden op zoek naar een beter leven. De reportages van journalist August De Winne over het straatarme Vlaanderen dateren nog maar uit 1901.

Wie in de toekomst succes wil boeken, moet het onbetreden pad durven opgaan. Hoewel jij en ik de ‘crisis’ grondig beu zijn, mogen we het hoofd niet laten hangen. We moeten doorgaan met veranderen. Het is aan ons om iets op te bouwen dat we zonder blozen aan het nageslacht door kunnen geven.