"Nutteloze diploma's zijn niet altijd zo overbodig als sommigen het voorstellen."

Een nutteloos diploma

Ik herinner het me als de dag van gisteren: meer dan twintig jaar geleden kondigde ik aan dat ik filosofie zou gaan studeren. En jawel, het hoongelach en de schampere opmerkingen waren niet van de lucht. Dat het allemaal verloren tijd en moeite was, zo luidden de commentaren. De nog meer vriendelijke dan toch, want niet iedereen deed zo vriendelijk. Ik was gegarandeerd voer voor de werkloosheidsstatistieken. Wie zit er vandaag nog te wachten op een filosoof, werd ik met een meewarig lachje voor de voeten geworpen. Mijn ouders werden discreet terzijde genomen: zouden ze dat nu echt wel toelaten, een zoon die zijn toekomst op zo’n flagrante manier op het spel zet? En die op kosten van de samenleving een compleet uitzichtloze studie zou gaan volgen? Mijn ouders twijfelden tussen trots en wanhoop. Ik niet. Al deed zelfs het Centrum voor Leerlingenbegeleiding zijn duit in het zakje: zij achtten me doodgewoon niet geschikt voor universitaire studies.

Twintig jaar later zijn de onheilsprofeten niet meer te horen. Ik heb mijn diploma filosofie behaald en de voorspellingen over de lange lijdensweg die me geheid op de arbeidsmarkt te wachten stond, bleken niet te kloppen. Ik ben na mijn studies ongeveer zes maanden werkloos geweest, niet langer. En daarna ben ik nooit meer in de werkloosheidsstatistieken terecht gekomen. Om maar te zeggen: nutteloze diploma’s zijn niet altijd zo nutteloos als sommigen het voorstellen. Integendeel: mijn opleiding filosofie is in allerlei opzichten nuttig gebleken. Een algemene achtergrond, kritische zin, historisch inzicht, noem maar op. Doorzettingsvermogen ook, want dat heb je nodig als je sommige filosofen wil doorgronden. Oké, geen harde kennis waarmee je onmiddellijk scoort op de arbeidsmarkt, maar wel wijsheid die je zowel persoonlijk als professioneel vooruit helpt. Al is het maar op een indirecte manier.

Of we dan jongeren niet meer moeten aanporren om ‘nuttiger’ studies te gaan volgen, die meer afgestemd zijn op wat de arbeidsmarkt nodig heeft, zoals Voka begin dit jaar suggereerde? Hen klaarstomen voor het bedrijfsleven? Misschien, maar moeten jongeren niet vooral studies kiezen waar ze iets voor voelen en waar ze zelf in geloven? En is dat niet de manier bij uitstek om hen later te laten uitblinken? Trouwens: ga maar eens na hoeveel filosofen naar belangrijke posities in het bedrijfsleven of elders doorgestroomd zijn. Het zijn er meer dan je denkt. Veel meer. Idem voor mensen met andere ‘nutteloze’ diploma’s.