Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Nick Baum, 28, medeoprichter van start-up in Silicon Valley

“Een serial entrepreneur zijn, ik zou het fantastisch vinden”

Nick Baum belichaamt treffend Silicon Valley: 28 jaar oud, losjes gekleed in jeans en T-shirt, vijf jaar bij Google gewerkt als ingenieur en product manager en sinds kort mede-oprichter van een start-upbedrijf met de naam Whereberry, een sociaal mediaplatform waarmee je met vrienden en kennissen kan delen welke evenementen je wil gaan bekijken, welke films en boeken je de moeite waard lijken, welke restaurants op je to do-lijstje hebt staan enzovoort. Al moet hij wel – eerlijk is eerlijk - toegeven dat hij sinds zijn vertrek bij Google wel wat aan loon heeft ingeboet. “Ik zeg niet hoeveel mijn loon was bij Google, maar ik verdiende heel goed mijn brood. Méér dan wat ik nu verdien, maar ter compensatie daarvan vind ik het enorm opwindend om een eigen bedrijf te hebben. Uiteindelijk is dit wat veel ingenieurs in Silicon Valley doen én ook van dromen. Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat ik een bedrijf zou opstarten: ik ben opgegroeid in Parijs, daar zou zoiets niet mogelijk geweest zijn. Hier hangt het entrepreneurschap in de lucht. En er is geen twijfel over: een eigen bedrijf opstarten is goed voor mijn cv. Het maakt zelfs niet uit of het goed afloopt of niet, waar het om gaat, is dat je iets getoond hebt. Toen ik zelf mensen aanwierf bij Google was dat een pluspunt.”

Serial entrepreneur

Baum beleefde opwindende tijden bij Google. Hij werkte als software-ingenieur, volgde er een opleiding om product manager te worden en zette vervolgens mee zijn schouders onder Google Reader, Android en Chrome. “Het leuke aan Google is dat je veel zelfstandigheid krijgt als ingenieur. Het zijn kleine groepjes ingenieurs die beslissen welke richting een product uitgaat. Het zijn geen beslissingen die van bovenaf opgelegd worden, dat maakt het heel leuk. Je voelt dat je impact hebt als ingenieur. Ik ben uiteindelijk vertrokken omdat het niet veel voorkomt dat je iets op je eigen kan beginnen. Als je een laptop hebt en je kan goed met software overweg, dan kan je iets bouwen dat miljoenen mensen gebruiken. Dat is fantastisch, toch? Door het optimisme en het gunstige investeringsklimaat zijn er ook veel ingenieurs die een start-up beginnen. Mocht de arbeidsmarkt er slechter voor staan, zou die optie niet zo aantrekkelijk zijn.”

Het bedrijf dat Baum samen met zijn partner Bill Ferrell uit de grond stampte, heeft de steun van de Y Combinator, de met voorsprong belangrijkste broedplaats van jonge internetbedrijven in Silicon Valley. Al heeft hij zelf ook voor een belangrijke kapitaalsinjectie gezorgd, met dank aan zijn salaris bij Google. En binnenkort zal ook Baum met de war for talent te maken krijgen. “Voorlopig doen we nog alles met zijn tweetjes, maar vroeg of laat zullen we inderdaad ingenieurs aanwerven. Een kamergenoot van mij heeft een start-up en hij verzekert me dat het gigantisch moeilijk is. Ze hebben keuze te over wanneer ze ergens vertrekken. Als start-up moet je ze proberen aan te trekken op technologie, zelfstandigheid, meer beslissingskracht, ... . Of ik het leuk zou vinden om overgekocht te worden door Google of Facebook? Het is een aantrekkelijke optie, maar nog mooier is dat je overgekocht wordt omdat je een goeie technologie hebt die zich bewezen heeft. Ik wil een goed product maken. Dat is wat ik in de komende 40, 50 jaar wil doen. Een serial entrepreneur zijn, ik zou het fantastisch vinden.”

Terug naar het hoofdartikel 'Wereldwijde jacht op talent blijft open'