Neerja Verma, hr-directeur bij Barco India: “Dagelijks alles uit de kast halen om goeie mensen binnen te halen”

“Dagelijks alles uit de kast halen om goeie mensen binnen te halen”

Met goed 400 werknemers is het Belgische Barco in India een relatief kleine speler. Toch klinkt het begrip ‘talentschaarste’ Neerja Verma hoegenaamd niet onbekend in de oren. “Leg het maar eens uit, met 3 miljoen jongeren die jaarlijks gewapend met een diploma de arbeidsmarkt op trekken. Helaas is de kwaliteit niet altijd even goed. En als sommige mensen puur technisch gezien wel voldoen, dan ontbreekt het hen vaak aan communicatieve of andere vaardigheden. Dus moeten ik en mijn team hier dagelijks alles uit de kast halen om goede mensen binnen te halen én ze achteraf ook aan boord te houden."

Onderzoek

"Dat gaat van inhoudelijk uitdagend werk over goede opleidingskansen tot een mooi en competitief loon, zonder dat we daarbij in het onredelijke vervallen. Doorgaans volstaat dat, al wordt het voor pakweg it’ers en onderzoekers almaar lastiger. In die afdelingen kenden we vorig jaar zelfs een verloop van 35 procent. Nu, ik weiger mee te gaan in de gekke salariswedloop die voor echte toppers stilaan doodnormaal geworden lijkt. Vandaag, met de wereldwijde beursperikelen, lijkt de situatie opnieuw een beetje genormaliseerd, maar tot vorig was het de gewoonste zaak van de wereld dat een concurrent je beste mensen afsnoepte door hen gewoon het dubbel salaris aan te bieden.”

Corruptie

Of ze de toekomst met optimisme tegemoet blikt? “Er moet iets veranderen in deze maatschappij. Almaar meer Indiërs zijn het sociale onrecht en de grootschalige corruptie beu. Ook het verschil tussen de grootsteden en het platteland is gigantisch. Ik hoop dat politici lessen getrokken hebben uit het protest van de voorbije weken. En tegelijk kan ook het internationale bedrijfsleven op dat vlak een rol spelen, door zelf nog massaler mensen op te leiden. Dus ja, ergens ben ik wel optimistisch, maar de problemen waar dit land mee kampt, krijg je niet in een handomdraai opgelost.”

Terug naar het coververhaal 'De Indiase talentschaarste'