Morgen op sollicitatiegesprek? Stoom je klaar in 24 uur

Als je door het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd uitgenodigd wordt om op gesprek te komen, sta je al een stap dichter bij je job. Maar wat als het gesprek de dag nadien al plaatsvindt? Met deze tips stoom je je in 24 uur klaar voor het gesprek.

10.00 Kies de juiste look

Bij een sollicitatiegesprek draait alles om de eerste indruk. Draag daarom kleding die past bij het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Onthoud vooral dit: overdressed is beter dan underdressed. Verspeel je kansen niet door met een afgeleefde jeans en witte sportschoenen op te dagen. Ook een te diepe decolleté is geen goed idee.

10.30 Bereid je gesprek voor

Tijdens het gesprek krijg je zeker vragen als ‘waarom zouden we jou moeten kiezen’ en ‘wat zijn je positieve en negatieve eigenschappen’? Houd hier rekening mee en probeer thuis al eens op deze vragen een antwoord te bedenken. Probeer steeds te antwoorden volgens de S.T.A.R-methode: beschrijf de situatie, leg uit wat je taak was, welke activiteiten je hebt ondernomen en wat het resultaat ervan was.

11.30 Bedenk eigen vragen

Zeker als je solliciteert voor een functie in de sales is het belangrijk dat je zelf vragen stelt. In je toekomstige job zal je dat immers ook moeten doen. Maar ook al solliciteer je voor een totaal andere functie, bedenk op voorhand al enkele vragen die je wilt stellen. Het geeft je de kans om het bedrijf en je toekomstige werkgever te leren kennen. Bovendien toon je dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie.

14.00 Doe research

Bijna elk bedrijf heeft de dag van vandaag een website waar heel wat informatie op staat. Neem deze grondig door en probeer een antwoord te vinden op vragen als ‘Wat is de hoofdactiviteit van het bedrijf?, ‘Waarvoor staan ze?’, ‘Wat zijn de laatste ontwikkelingen?’. Het getuigt van motivatie en interesse in het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert.

16.00 Stippel de route uit

Om te voorkomen dat je de dag van het gesprek verloren loopt en hierdoor te laat op je afspraak arriveert, bereid je je best goed voor. Ga je met het openbaar vervoer? Bekijk de dienstregeling en stippel je route uit. Als je met de auto gaat, kun je best even het adres ingeven in je gps en kijken hoelang je erover rijdt. Houd rekening met eventuele vertragingen of files. Te laat komen is geen goed plan.

22.30 Ga op tijd slapen

Zorg dat je goed uitgerust bent op de dag dat je sollicitatiegesprek plaatsvindt. Als je er slaperig uitziet en verward overkomt maak je geen goede indruk.

07.30 Ontbijt goed

Sta wat vroeger op zodat je je op je gemak kunt klaarmaken en je een stevig ontbijt kunt eten. Met een hongerig gevoel en knorrende maag naar je gesprek gaan, kan alleen maar voor nadelen en genante situaties zorgen.

08.00 Wees op de hoogte van de actualiteit

Overloop nog snel de krant, teletekst of check een nieuwssite. Je weet immers nooit of je een vraag over de actualiteit gaat krijgen. Het zou niet goed overkomen moest je net op die vraag met je mond vol tanden staan. Overloop ook nog een laatste keer de functieomschrijving en zorg dat je de naam van de persoon weet waarmee je een afspraak hebt.

08.30 Doe ademhalingsoefeningen

Heb je stress? Probeer te relaxen aan de hand van ademhalingsoefeningen. Je concentreren op je ademhaling en rustig in- en uit te ademen door je buik is voldoende. Beter je 10 minuten bezig houden met de oefeningen, dan nog snel een sigaret te roken en bijgevolg met een slechte adem voor de rekruteerder te zitten.

09.30 Wees op tijd

Zorg dat je op tijd bent, maar wees ook niet veel te vroeg. 10 minuten voor de aanvang van je gesprek aanwezig zijn is perfect. Heb je stress? Ga dan even naar het toilet en doe nog enkele ademhalingsoefeningen. Zorg dat je relaxed naar binnen kan.