Meer jobs vanaf de zomermaanden?

Ook dit kwartaal stelde Manpower binnenlandse- en buitenlandse werkgevers de volgende vraag: "Hoe zal de totale werkgelegenheid in jouw onderneming zich het komende kwartaal ontwikkelen in vergelijking met het huidige kwartaal?" Voorzichtig optimisme is de grote boodschap.

Stabiliteit tijdens de 3 zomermaanden

Wereldwijd ondervroeg Manpower zo'n 61.000 werkgevers uit 36 verschillende landen. Uit de antwoorden van de Belgische werkgevers blijkt dat ze de komende drie maanden meer jobkansen verwachten. Toch zijn de werkgevers voorzichtig en kiezen ze vooral voor stabiliteit. Van alle werkgevers voorspelt 88% dat hun personeelsbestand tijdens de zomermaanden niet zal wijzigen, 7% voorziet een uitbreiding terwijl 3% verwacht dat hun bestand zal inkrimpen. Na uitzuivering van de seizoensvariaties haalt de Nettotewerkstellingsprogonose +4%. Dat betekent een verbetering met 1 punt ten opzichte van het vorig kwartaal en een gematigde stijging met 5 punten ten opzichte van het derde kwartaal van 2009.

Vooruitzichten in Horeca en Transport goed

De tewerkstellingsvooruitzichten zijn in twee sectoren opvallend optimistisch: Horeca en Transport/logistiek/communicatie. Zij boeken een sterke vooruitgang van respectievelijk 18 en 14 punten in vergelijking met vorig jaar. Algemeen verwachten zeven van de tien bevraagde sectoren in België dat er meer jobs gecreëerd worden.

Sterkste verwachtingen in Azië

De resultaten van de Manpower bevraging bevestigen wereldwijd een geleidelijk herstel van het vertrouwen op de arbeidsmarkten. De meest gunstige Nettotewerkstellingsvooruitzichten zien we in India (+42%), Brazilië (+40%), Taiwan (+35%) en China (+27%). In Europa zijn vooral pessimistische prognoses te vinden in Italië (-9%), Spanje (-6%), Ierland (-6%) en Griekenland (-5%). De prognose in de Verenigde Staten (+6%) blijft stabiel in vergelijking met het vorige kwartaal en gaat er met 8 punten op vooruit ten opzichte van het derde kwartaal van 2009.

Download hier het volledige rapport

Lees ook:
- 146.000 jobs in de zorgsector op komst
- 358 bedrijven zoeken 13.343 nieuwe collega's