Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Magnus Carlsen,‘s werelds jongste schaakwonder

Wie is Magnus Carlsen?

- Leerde op zijn vijfde reeds schaken op de pc.

- Behaalde op zijn dertiende de titel van ‘grootmeester’.

- Is nu de jongste nummer één in de schaakgeschiedenis.

In november werd Magnus Carlsen (18) de jongste nummer één in de bewogen geschiedenis van het schaakspel. Hij is geboren en getogen in Noorwegen en krijgt coaching van grootmeester Garry Kasparov.

Grootmeester op zijn 13de

Zijn vader leerde hem en zijn zus de regels toen hij vijf was, maar het duurde tot zijn achtste voor hij het spel weer opnam. Op zijn negende versloeg hij zijn vader, een ambitieuze clubspeler. Terwijl vele grootmeesters zich al rond hun twaalfde voltijds toeleggen op het spel, bleef Magnus Carlsen naar school gaan: “Ik ben chaotisch en wat lui. Mijn trainer op de sportschool voelde dat aan en liet me begaan. Als ik me goed voel, oefen ik veel. Voel ik me slecht, raak ik het spel niet aan. Systematisch oefenen zou me de das omdoen.”

Toch schoof hij bijzonder vlot naar de top: op zijn dertiende kreeg hij al de titel van grootmeester (de derde jongste in de geschiedenis) en vanaf zijn vijftiende zette hij zijn collega-grootmeesters met de regelmaat van de klok schaakmat.

Nonchalance troef

Tijdens schaaktornooien geeft hij de indruk amper wakker te kunnen blijven. Hij geeuwt, krabt door zijn haar, staat op en neemt een kijkje bij de andere wedstrijden. Af en toe keert hij terug naar het eigen bord om een stuk te verschuiven. Die nonchalante stijl brengt grootmeesters uit hun evenwicht: hij verrast ze geregeld met zetten die zij niet begrijpen, tot ze later in het spel als ‘perfect’ gecatalogeerd worden. Magnus Carlsen: “Ik kan dat niet goed uitleggen. Soms voelt een zet gewoon goed aan.”

“Hij is bezig ons oude spel te veranderen”, stelt oud-kampioen Garry Kasparov vast. Kasparov treedt sinds september op als coach van de jonge Carlsen. “De jongen heeft een diep intuïtief gevoel voor zetten die een computer vandaag niet kan aanleren. Hij voelt heel natuurlijk aan waar de stukken moeten komen, wat de kracht is van elke zet, zelfs als niemand hun effect kan berekenen.”

Nieuwe generatie

Magnus Carlsen is de topspeler van een nieuwe generatie die het spel op de computer leerde. “Ik begon op mijn elfde met de computer te spelen. Vroeger hadden spelers in Moskou een enorm voordeel omdat ze daar grote archieven hadden, die een oneindig aantal topspellen op fiches bewaarden. Momenteel koop je voor 150 euro een dvd met 4,5 miljoen spellen. Ik ben niet zeker dat we thuis nog een kartonnen schaakbord hebben”, lacht hij.

Tekst: Erik Verreet - Foto: Pal Hansen