Maandag bij PwC

Hallo, ik ben de gelukkige die deze week deze blog mag vullen. Wie ben ik? Ik ben Jonas Van de Gucht, senior transfer pricing consultant bij PricewaterhouseCoopers. Bij PwC leveren we sectorgerichte diensten op het vlak van fiscaliteit, audit en adviesverlening om zo extra waarde voor onze cliënten en hun stakeholders te creëren. Als je meer wil weten over PwC kan je steeds een kijkje op onze website nemen.


Ikzelf werk binnen het Transfer Pricing team. De term Transfer Pricing verwijst naar alle aspecten van prijsafspraken die gemaakt worden tussen verbonden entiteiten. Gezien het internationale en grensoverschrijdende karakter is transfer pricing een uitdagend vakgebied dat bovendien steeds meer aandacht krijgt van belastingadministraties wereldwijd. We zijn met een team van ongeveer 20 transfer pricing specialisten waarmee we een brede waaier van diensten aan onze klanten verlenen. Als je graag wilt weten waarmee wij ons zoal bezighouden binnen het transfer pricing team dan moet je zeker hier eens een blik werpen op. Kort samengevat is het een heel uitdagende, heel leuke en heel dankbare job.


Ik ben vandaag niet te vroeg begonnen. Ik ben net terug van een shortski met enkele collega’s. Dit is het tweede jaar dat dit georganiseerd werd en het was weer een onvergetelijke ervaring zoals je hieronder kan zien (ik sta natuurlijk ook ergens op deze foto).


asset/28542


Ik verdeel mijn tijd tussen de kantoren in Gent en Brussel. Omdat ik in Brussel woon, kom ik sowieso altijd iets later in Gent toe. Vandaag kom ik toe rond 9 uur en de meeste collega’s zijn benieuwd hoe het er de voorbije dagen aan toegegaan is. Na een koffie en wat bijkletsen beginnen we eraan.


Mijn dag begint met het controleren van de e-mails die ik de afgelopen dagen tijdens mijn afwezigheid ontvangen heb. U leest het goed, geen blackberry toestanden voor (senior)consultants wat betekent dat vakantie ook echt vakantie is. Bovendien zijn er steeds meer dan voldoende collega’s op kantoor die het werk met veel plezier oppikken als iemand anders afwezig is.


Er zitten enkele mails tussen van Xavier (Director binnen ons transfer pricing team) die me vraagt enkele dingen op te volgens tijdens zijn afwezigheid. Hij is namelijk op weg naar het buitenland om een presentatie te geven over transfer pricing. Het gebeurt zeer regelmatig dat we samen op stap zijn naar het buitenland. Twee weken geleden zaten we drie dagen in Athene waar we een transfer pricing training gaven aan onze Griekse PwC collega’s. Griekenland, het doet me steeds denken aan het liedje van Jacques Vermeire – “Ich bin mein sonnenbril im Griechenland verloren”. En als ik er niet aan denk, vermeldt Isabel (Partner binnen ons transfer pricing team) het af en toe wel eens. Waarom? Daarover volgt later deze week misschien meer in deze blog.


Tijdens wat er nog rest van de voormiddag (de voormiddag is voorbij gevlogen) zit ik samen met Charlotte. Charlotte is één van onze consultants binnen het corporate tax team in Gent. Charlotte werkt momenteel samen met mij op enkele transfer pricing projecten en we bespreken samen hoe ze best start met het uitschrijven van enkele transfer pricing rapporten. Het zijn beide zeer interessante rapporten en behandelen ook een geheel andere materie. Een ervan gaat over royaltyvergoedingen die een Luxemburgse groepsonderneming binnenkort zal aanrekenen aan de andere groepsvennootschappen voor het ter beschikking stellen van een bepaalde softwaretool. De andere studie gaat over een vergoeding voor centrale aankoopdiensten. We lopen samen door beide projecten, bespreken wat er moet gebeuren en wat het meest dringend is.


In de namiddag staan er nog enkele belangrijke zaken op het programma.


Eerst bel ik met onze collega’s van PwC Oostenrijk die graag informatie willen over een wereldwijd project dat wij vorig jaar vanuit België geleid hebben. Ze moeten namelijk transfer pricing documentatie opstellen voor één van de ondernemingen waarvoor wij toen een analyse gemaakt hebben. We bellen gedurende een halfuur en ik beloof hen enkele documenten door te sturen die voor hen van nut zouden kunnen zijn. Dit vind ik persoonlijk een van de troeven van onze TP groep. Het management geeft graag en snel verantwoordelijkheid aan consultants waardoor je vanaf je start contact hebt met andere transfer pricing specialisten van PwC en klanten. Bovendien heerst er ook een goede sfeer binnen onze transfer pricing groep wat ook deels te wijten is aan het internationale karakter. Binnen ons team werkt er momenteel iemand die afkomstig is uit Tanzania, iemand uit de US, 2 personen van Roemeense afkomst en binnenkort iemand uit Polen.


In de namiddag houd ik me ook nog bezig met het opstellen van een flyer die binnen het PwC netwerk en naar onze klanten verstuurd zal worden om hen te informeren over een nieuwe tool die we binnen onze TP praktijk ontwikkeld hebben. Samen met Patrick (Partner binnen ons transfer pricing team) ben ik verantwoordelijk om dit in België te lanceren. Vorige week hebben we samen gezeten om onze aanpak te bespreken en nu voegen we de daad bij het woord. Ik bel wat rond naar mensen die ons wat meer informatie kunnen bezorgen over hoe we dit in het verleden voor andere tools hebben aangepakt. Een uurtje later is de tekst klaar en stuur ik dit naar Patrick zodat hij het ook kan bekijken. Vervolgens bellen we nog om een dossier te bespreken voor een van onze klanten waar we vrijdag een vergadering mee hebben.


Tot slot heb ik nog contact met Rob (consultant binnen ons TP team). We gaan morgen samen naar de HUB waar we een korte presentatie zullen geven aan de laatstejaars bachelorstudenten over de richting fiscale wetenschappen en hoe die afstudeerrichting ons geholpen heeft in het vinden van een job. Er valt niet veel aan voor te bereiden dus we zien morgenavond wel wat we zullen vertellen.


Het is ondertussen 18.45 uur, tijd om naar huis te vertrekken. Gelukkig is er in de richting Gent-Brussel op dit uur geen file…


Tot morgen.


Jonas Van de Gucht, Senior Tax & Legal Services


Lees de volgende blog.