Maandag bij PricewaterhouseCoopers

Vanuit een bureautje op de 35ste verdieping van een kantoorgebouw in New York, mag ik de blogosfeer teisteren met mijn overpeinzingen. Ik ken New York ondertussen vrij goed (hoewel je elke dag wel iets bijleert over deze schitterende stad). Mijn vrouw, ikzelf en ons twee zoontjes wonen namelijk al een tijdje in Manhattan.

Twee jaar geleden zijn we naar New York verhuisd voor mijn job. Ik was ingegaan op een interne sollicitatie om voor twee jaar Sam DiPiazza, de Global CEO van PricewaterhouseCoopers, te ondersteunen. Die job zit er binnen een kleine maand op en dan keren we met het hele gezin terug naar Belgie, waar ik opnieuw het btw-departement vervoeg.


Maar laten we het vooral hebben over de huidige job en mijn dagelijkse beslommeringen. Mijn job bestaat er voornamelijk in om de interne senior management vergaderingen en conference calls voor te bereiden. Daar komt iets meer bij kijken dan het vastleggen van een vergaderzaal. Ik stel de agendas op, bespreek verwachtingen en ‘prereading materials’ met diverse functionele leiders van het netwerk, maak de notulen en volg actiepunten op. Dat vraagt een goed zicht op de strategie van PwC en de ‘business planning cycle’.


Het leuke is dat je met mensen van over de hele wereld werkt, dat iedereen ongelofelijk gedreven is en van een super hoog niveau en dat je een veel beter zicht krijgt op hoe het er op ‘headquarter niveau’ aan toe gaat. Deze link geeft je een overzicht van de mensen met wie ik op regelmatige basis werk.


Vandaag heb ik me vooral bezig gehouden met de voorbereiding van de volgende Network Leadership Team (NLT) vergadering. Dit team bestaat uit de Global CEO en de Territory Partners van de USA, UK, China en Duitsland. De vergadering vindt vrijdag plaats in Londen, de voornaamste punten op de agenda zijn de prioriteiten voor het volgende fiscale jaar. Op het laatste moment is beslist dat een aantal mensen zullen deelnemen via video-conferentie. Naast het finalizeren van de agenda, heb ik dus ook moeten coordineren wie, waar, wanneer zal zijn. Hoewel ik vroeger al af en toe videoconferenties organiseerde, heb ik dit het laatste jaar nog veel meer gedaan. Kostenbeheersing, milieuvriendelijk en tijds-efficient. Als de technologie meewil (wat meestal het geval is), is dit een perfecte oplossing.


Daarnaast heb ik notulen van een telefoonconferentie van vorige week vrijdag afgewerkt en een aantal klantenmeetings voor later deze week voorbereid. Voordat ik naar Londen ga voor de NLT vergadering, maak ik een tussenstop in Belgie om een paar klanten te onmoeten. Kwestie van me terug vlot te integreren in het Belgische en internationale btw-landschap. Iedereen die ooit op een buitelands avontuur is geweest (ikzelf heb voorheen al een jaar in Kopenhagen gewerkt en gewoond), weet dat een goeie re-integratie planning ongelofelijk belangrijk is, als je een expat-avontuur tot een goed einde wil brengen.


Straks naar huis om mijn valies te pakken en nog een uurtje te lopen in de gym (het regent pijpestelen in New York). Ik heb een nieuwe hobby gevonden: lange-afstandslopen. Ik heb twee weken geleden mijn eerste marathon gelopen en denk dat ik nu verslaafd ben...


Bert Mesdom, Senior Manager - Office of the Global CEO


Lees de volgende aflevering.