Lowie Vermeersch, Vlaams designtalent

Wie is Lowie Vermeersch?

- Zijn vader Rik is kunstschilder en beeldhouwer, maar Lowie was als kind al verslingerd aan alles wat vier wielen heeft.
- Na een designopleiding in Nederland trok hij naar Turijn, waar hij het tot hoofdontwerper van Pininfarina schopte.
- Vandaag leidt Vermeersch in Italië een honderdkoppig ontwerpteam

Noem het maar een jongensdroom die werkelijkheid werd: als jonge knaap hield Lowie Vermeersch zich onledig met het opknappen van oldtimers, vandaag leidt hij de ontwerpafdeling van het wereldberoemde Pininfarina.

Naast legendarische Italiaanse merken zoals Ferrari, Alfa Romeo of Maserati, zijn ook Peugeot en Honda daar kind aan huis.

Stage in Turijn

Vermeersch, een telg uit een bekende West-Vlaamse kunstenaarsfamilie, studeerde industrieel design aan de technische universiteit in Delft. Al tijdens zijn studies klopte hij voor een stageplaats aan bij de befaamde Pininfarina-studio’s in Turijn. “Ik stuurde hen mijn thesis over autobouw op. Die maakte blijkbaar indruk, want hoewel er enkele honderden aanvragen en amper drie stageplaatsen waren, mocht ik naar Turijn afreizen. Ik was toen al jarenlang gepassioneerd door auto’s. En kijk, in 2004 leverde ik met de Nido mijn eerste volledige wagen af, goed tien jaar later sta ik hier aan het hoofd van de designafdeling.”

Tussen droom en daad

In Turijn leidt de West-Vlaming vandaag een team met daarin onder meer 20 ontwerpers, 20 computertechnici, een rist modellenbouwers en nog een handvol ingenieurs. Elke dag opnieuw wandelen zij op de slappe koord tussen droom en daad, tussen een fabelachtig nieuw model en de technische beperkingen bij de productie ervan. “Dat spanningsveld beschouw ik eerder als een uitdaging dan een beperking. Het maakt deze job extra uitdagend”, klinkt het. “Want zeg nu zelf, wie mag er de ene dag een klein stadsautootje voor de Chinese markt ontwerpen terwijl hij de dag erna op een nieuwe Ferrari mag broeden?”

Tekst: Filip Michiels

Lees ook het verhaal van de andere jonge helden.