Lieven De Pessemier: “Mijn agenda zit elke dag barstensvol"

Leeftijd: 31

Huidige job: adviseur bij directeur-generaal van de federale politie

Eerste diploma: Master criminologie

Nieuwe studierichting: Master in Rechten en specifieke lerarenopleiding (diploma dit jaar behaald)

Lieven De Pessemier, volgt momenteel een master in Rechten, terwijl hij fulltime werkt: “Ik wil hierna nog een managementopleiding Zo kan ik ooit in een leidinggevende functie geraken.”


   
“Ik begon na mijn studie criminologie in 2004 als assistent van een gerechtsdeurwaarder te werken. Ik had de ambitie om die functie zelf uit te oefenen, en daarvoor had ik een diploma Rechten nodig. Ik ben begonnen aan de studie, maar het bleek in de praktijk niet mogelijk de job bij de gerechtsdeurwaarder te combineren met studeren. ‘s Avonds moest ik ook geregeld werken. Ik heb daarom na verloop van tijd mijn job opgezegd, terwijl ik bleef studeren. Enkele maanden later begon ik bij de federale politie. Daar kon ik werken en studeren wel combineren, ook al is er geen betaald educatief verlof voorzien. Ik krijg wel de kans om mijn voltijdse job – 38 uur per week – op 4 dagen te presteren. Mijn directe chef steunt levenslang leren. Ik begin ‘s morgens vroeg en werk tot ‘s avonds vrij laat. Ik heb intussen mijn eerste master in de Rechten en heb er de speciale lerarenopleiding bijgedaan omdat ik intussen ook les gaf in ‘Integrale Veiligheid’, een nieuwe opleiding aan het Koninklijk Atheneum in Geraardsbergen die mensen voorbereidt op een functie in de publieke of private veiligheidssector. Door een pedagogische opleiding te volgen kon ik daar meer verdienen. Ik heb mijn opleiding Rechten even onderbroken om daar voorrang aan te geven. Nu heb ik dat diploma. Binnenkort heb ik examens voor mijn opleiding Rechten.”

“Het is zwaar, zeker voor mijn vriendin ook. Die ziet me niet zo veel. Ik heb weinig slaap nodig. En vooral: ik word nerveus als ik niets om handen heb. Mijn agenda zit elke dag barstensvol, ook in het weekend. Of de druk op mijn werk niet groter wordt door constant bezig te zijn buiten de werkuren? Ja en nee. Het is niet makkelijk, maar door de opleiding ben ik ook slimmer geworden en werk ik efficiënter. Daar plukt iedereen de vruchten van, ook mijn werkgever. Ik heb ook altijd positieve evaluaties gekregen. Het loopt dus goed. Of ik hierna nog een opleiding volg? Dat vroeg mijn chef ook al en het antwoord is ‘ja’. Ik wil nog iets doen met management. Ambitieus? Mja, ik zou het eerder verruiming noemen. Met een managementdiploma kan ik ooit in een leidinggevende functie komen. Maar daarna ga ik me toch focussen op het gezinsleven.”

Terug naar het coververhaal 'Fulltime werken én studeren: niet voor doetjes'