Les 4 time management: voer je taken efficiënt uit

Doe het op een slimme manier. Het kan altijd efficiënter dus houd je eigen werkwijze geregeld tegen het licht. Enkele technieken.

1. Veel mensen hebben al gehoord over de 80/20-regel van Pareto, die stelt dat 80 procent van de uitkomsten veroorzaakt worden door 20 procent van de oorzaken. Toch is het toepassen van die regel op je eigen tijdsbesteding niet eenvoudig. Waar heeft jouw baas het altijd over tijdens het functioneringsgesprek? Hoeveel tijd heb je precies besteed aan dit aspect van je job?

2. Planning is een van de hoekstenen van efficiënt tijdsbeheer. Bijna iedereen heeft een agenda met afspraken, zoals vergaderingen, maar weinig mensen plannen ‘afspraken met zichzelf’. Het loont beslist de moeite om het grootste deel van je goede voornemens op een bepaalde dag en een bepaald uur in te plannen. Laat wel voldoende open ruimte voor onverwachte situaties.

Hoe zorg je voor een efficiëntere planning?

3. Ook ons mailverkeer kan een pak eenovudiger, alleen al door deze simpele trucjes in acht te nemen.

4. Een degelijk organisatiesysteem, zoals bijvoorbeeld de Getting Things Done-methode’  van David Allen, heeft al miljoenen mensen geholpen om structuur te brengen in hun dagelijkse leven. Misschien kan het ook voor jou een goed hulpmiddel zijn.

Download gratis jouw persoonlijke werkbladen.

Terug naar het volledige dossier over time management.