LEGO in 8 cijfers die zelfs Sinterklaas zouden doen duizelen

Wie heeft van de goede sint nooit een doos LEGO gekregen? Het piratenschip, de ridders … Ook nu nog zijn de Deense blokjes geliefd bij heel wat jongens en meisjes. Kinderen die braaf geweest zijn treffen het speelgoed dit jaar misschien wel aan in hun schoentje.

1932

In dat jaar introduceerde Ole Kirk Christiansen de merknaam LEGO. De Deen was in 1916 in het stadje Billund een een houtbewerkingszaak begonnen. Na verloop van tijd ging hij zich toeleggen op het maken van houten speelgoed, dat hij ‘LEGO’ noemde. De naam is afgeleid van de Deense woorden ‘leg godt’, die ‘speel goed’ betekenen. Later bleek de woordcombinatie ook een Latijnse betekenis te hebben: ‘ik verzamel’, ‘ik kies’ of ‘ik lees’.

In 1947 begon het bedrijf bouwstenen in plastic te produceren. De blokjes hadden bovenaan ronden noppen en waren hol aan de onderzijde, zodat ze met elkaar verbonden konden worden. In 1957 verbeterde LEGO dit systeem door aan de onderzijde van de steentjes buisjes te voorzien, zodat de blokjes op verschillende manieren met elkaar verbonden konden worden. Op die manier ontstonden de LEGO-steentje zoals we die vandaag nog kennen.

915.103.765 combinaties met 6 steentjes

Met LEGO zijn de mogelijkheden schier oneindig. Met de juiste steentjes kan je zowat alles bouwen. Zelfs met enkel standaardblokjes van 2 x 4 noppen kan je al heel wat kanten uit. Met twee blokjes zijn er  24 combinaties mogelijk, met drie 1560, met vier 119.580, met vijf  10.116.403 en met zes maar liefst 915.103.765.

Op 3 na grootste speelgoedfabrikant ter wereld

2010 was een goed jaar voor de LEGO Groep. Het bedrijf won opnieuw terrein op de speelgoedmarkt en mag zich de op drie na grootste speelgoedfabrikant ter wereld noemen. Het marktaandeel van LEGO steeg wereldwijd van 4,8% eind 2009 tot circa 5,9% eind 2010.

"We zijn uiterst tevreden met dit resultaat”, zegt CEO Jørgen Vig Knudstorp, “vooral in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en Oost-Europa, hebben we een mooie groei kunnen optekenen."

Behalve bouwdozen met LEGO-steentjes maakt de LEGO Groep ook computerspellen, gezelschapsspellen, films, kleding en kleine accessoires zoals sleutelhangers.

656 miljoen euro omzet, 499 miljoen euro winst

Dat het een goed jaar was, is ook af te lezen uit de omzet- en winstcijfers van de groep. De omzet steeg in 2010 namelijk  tot 656 miljoen euro, ten opzichte van 388 miljoen euro in 2009.

De nettowinst in 2010 steeg naar 499 miljoen euro; in 2009 was dit 296 miljoen euro.

De LEGO Groep rapporteert in Deense Kronen (DKK). De conversie van DKK naar euro’s is gebaseerd op een gemiddelde wisselkoers over een jaar in respectievelijk 2010 en 2009.

8.365 medewerkers

Zoveel mensen werkten er in 2010 fulltime voor LEGO. Er was een drastische toename van 1.079 medewerkers ten opzichte van 2009. Het bedrijf kwam met die personeelsstijging tegemoet aan de vraag naar meer productie en de stijgende verkoop.

5 themaparken

De LEGO-steentjes vormen ook het onderwerp van vijf Legoland-attractieparken. In 1968 werd in Billund (Denemarken) het eerste dergelijke themapark geopend. Er waren vooral bekende bouwwerken in miniatuur te vinden. Ondertussen is het park al acht keer zo groot geworden en openden ook in Londen, Californië, Florida en Günzberg (Duitsland) Legoland-parken hun deuren. Voor 2012 staan er nog twee parken op stapel: één in Dubai en één in Maleisië.

31,19 meter

Behalve heel wat kinderen weet LEGO ook veel volwassenen te fascineren. Ze maken er de gekste zaken mee: van scènes uit de bijbel tot wiskundige figuren. Ze bouwen pornografische taferelen of maken, zoals de controversiële Poolse kunstenaar Zbigniew Libera, een heus concentratiekamp in LEGO-blokjes.

Ook de Vlaamse stemmenimitator Dirk Denoyelle is een bekende LEGO-kunstenaar. Op bestelling maakt hij gebouwen, portretten en beelden van BV’s.

Door de jaren heen zijn al veel LEGO-gerelateerde wereldrecords gemaakt en verbroken. In april 2011 hebben duizenden kinderen in Brazilië samen de hoogste LEGO-toren ter wereld gebouwd. Deze had een hoogte van 31,19 meter.