Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Laat het geld rollen via uw gsm

Mobiele betalingen via gsm zullen op korte termijn niet enkel big business worden, ze kunnen ook een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling van heel wat derdewereldlanden. Belgacom-dochter BICS, specialist in internationale gegevensoverdracht, zal het nieuwe mobiele betaalsysteem wereldwijd uitrollen.

Banken groeien in de meeste ontwikkelingslanden niet bepaald aan de bomen. En ruim 80 procent van de wereldbevolking beschikt anno 2010 nog altijd niet over een eigen bankrekening, laat staan over een kredietkaart of andere hulpmiddelen om financiële transacties vlot en efficiënt af te handelen. Dat is niet alleen knap vervelend voor de betrokkenen, het betekent ook een rem op de economische ontwikkeling van die ontwikkelingslanden. Het geld dat door migranten uit Europa of de VS naar familie en verwanten in hun arme landen van herkomst kan worden opgestuurd, speelt immers een doorslaggevende rol in de economische ontwikkeling van hele dorpen en gemeenschappen.
“Daar staat tegenover dat ruim drie miljard mensen wereldwijd wel al over een mobiele telefoon beschikken”, vertelt Frédéric Schepens, executive vicepresident strategic business development bij BICS. “Willen we lokale én internationale geldtransacties in ontwikkelingslanden vereenvoudigen en stimuleren, dan is de razendsnelle groei van de mobiele telefonienetwerken wereldwijd een geschenk uit de hemel. Via een zogenaamde mobiele portefeuille - eenvoudige en relatief goedkope geldtransacties via het gsm-netwerk – krijgen miljarden mensen wereldwijd toegang tot een betrouwbaar internationaal betaalsysteem. Proefprojecten in die zin, onder meer in Kenia en India, toonden al aan dat mobiele betalingen een gigantisch potentieel hebben.”

Mobiele portefeuille

Vanuit die vaststelling besloot de International GSM Association twee jaar terug een zogenaamd ‘mobile money transfer program’ op te zetten. “Bedoeling daarvan was om die mobiele portefeuille, die vandaag al in een aantal westerse landen gebruikt wordt, wereldwijd te gaan introduceren. In ons land draait dat systeem vandaag al – op relatief bescheiden schaal – op het Ping Ping-systeem. De bekendste toepassingen hier zijn het sms-parkeren, en sinds kort nu ook de aankoop van tickets bij De Lijn. Het Belgische BICS werd door de GSM Association uitgekozen om dit nieuwe mobiele betaalsysteem wereldwijd uit te rollen.”

Mobiele betalingen via gsm zullen op termijn niet enkel big business worden, ze kunnen ook een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling van heel wat derdewereldlanden. 17 procent van het bnp van de Filippijnen is bijvoorbeeld nu al afkomstig van geldtransacties door Filippijnse migranten naar hun land van herkomst. In een aantal landen ligt dat percentage nog een stuk hoger, en in 2007 schatte de Wereldbank het totale bedrag aan formele geldtransacties door migranten naar hun landen van herkomst wereldwijd op zomaar eventjes 240 miljard dollar. Dat bedrag neemt ook jaar na jaar toe, maar tegelijk blijft het hoge prijskaartje– bij instellingen zoals Western Union loopt de transactiekost soms op tot 18 procent van het overgeschreven bedrag - een belangrijke hinderpaal.
“Het probleem is dat we het bij dit soort overschrijvingen door migranten meestal over heel kleine bedragen hebben”, klinkt het. “Nog los van de praktische problemen zijn banken hiervoor zeker niet het meest geëigende kanaal. Via de mobiele portefeuille hoopt de GSMA aan dit euvel te verhelpen, onder meer door de transactiekosten naar beneden te halen. Wij hebben nu een soort hub gecreëerd waardoor al die honderden mobiele operatoren wereldwijd probleemloos met elkaar kunnen communiceren en ook technisch op dezelfde golflengte zitten. Het grote voordeel van de mobiele portefeuille die wij nu wereldwijd in de markt proberen te zetten is de laagdrempeligheid. Een Indiër in Mumbai die via sms een storting van pakweg vijftig euro ontvangt van een landgenoot uit België moet zelf geen ping ping-account hebben. Die wordt bij ontvangst van dat bericht automatisch aangemaakt. Dat is precies wat wij het virale aspect van ons systeem noemen. Bovendien liggen de transactiekosten bij ons, afhankelijk van het land, maar op 7 tot 8 procent van het overgeschreven bedrag. Een derde groot voordeel is het veiligheidsaspect: mensen moeten het geld dat ze willen overschrijven of ontvangen niet langer fysiek op zak houden. In heel wat ontwikkelingslanden is dat een immens voordeel. Eens het geld ontvangen, kunnen mensen dan terecht bij een mobiele operator, die je in de meeste ontwikkelingslanden bij wijze van spreken op elke straathoek vindt. Daar kan je de mobiele portefeuille kan debiteren of crediteren.”

Boost voor ontwikkelingslanden

De kans dat BICS zich hiermee op vlak van internationale geldtransfers opwerpt tot een geduchte concurrent voor onder meer Western Union is bijzonder groot. “Dat klopt. Het was van bij het begin ook de uitdrukkelijke bedoeling van de GSMA om de tarieven van die geldtransfers naar Afrika of Azië te drukken en zo meer geld in die ontwikkelingslanden te pompen. Zeven jaar terug al startten in landen als Kenia en Oeganda de eerste experimenten met betalingen via gsm. Van het economisch nut van een dergelijk systeem hoef je de bevolking daar intussen niet meer te overtuigen. In West-Europa of de VS is de toegevoegde waarde veel minder groot, omdat banken en betaalkaarten hier intussen al zodanig ingeburgerd zijn dat een dergelijk systeem weinig voordelen biedt. Tenzij je het kan linken aan heel concrete toepassingen waarvoor je normaal cash betaalt, zoals bustickets, parkeerautomaten of broodjeszaken.” De voor de hand liggende vergelijking met Proton gaat volgens Schepens niet op. “Het Ping Ping-systeem wordt direct aan je bankrekening gekoppeld. Je kaart telkens opnieuw opladen is er dus niet meer bij. Net dat maakt volgens ons een wereld van verschil.”

Belgische BICS, één van ’s lands best bewaarde geheimen

  • BICS, voluit Belgacom International Carrier Services, zag een vijftal jaren terug het levenslicht. Het vormde toen el enige tijd een onafhankelijke divisie binnen de Belgacom-groep.
  • BICS groeide de voorbije jaren niet enkel als kool – het bedrijf telt vandaag al ruim 400 medewerkers – het is in zijn branche ook absolute wereldtop. Frédéric Schepens, executive vicepresident strategic business development bij BICS: “Heel eenvoudig gesteld komt het er op neer dat wij achter de schermen de afhandeling verzorgen van internationale gegevensoverdracht via vaste én mobiele operatoren. Wie vandaag vanuit China, op het netwerk van China Mobile, een sms-bericht naar België verstuurt, passeert daarbij via onze diensten. En om je een idee te geven van de omvang en het belang van ons netwerk wereldwijd: mochten onze twee grote servers in België en in Zwitserland nu plat worden gegooid, dan valt prompt 25 procent van het internationale telefoonverkeer plat.”
  • Jaarlijks handelt BICS twintig miljard gesprekken af. Het heeft nu een vijfhondertal grote internationale klanten, zowel mobiele als vaste operatoren. Frédéric Schepens: “Toen het Europese telefoonverkeer eind jaren negentig geliberaliseerd werd, rezen de nieuwe operatoren overal als paddestoelen uit de grond. Al die nieuwe spelers moesten natuurlijk ook akkoorden afsluiten met andere operatoren. Op dat moment zijn we in dat gat in de markt gedoken.”

Tekst Filip Michiels- Foto Isabel Pousset