K.U.Leuven, hofleverancier van ceo’s

Bijna alle ceo’s (90%) haalden een diploma aan een universiteit. Eén op vier van die diploma’s werd afgeleverd door K.U.Leuven. “De ‘wet van de grote getallen’ speelt hier zeker mee”, relativeert Filip Abraham, vicerector Humane Wetenschappen. “Twintig, dertig jaar geleden was Leuven stukken groter dan Gent. We moeten dus geen euforische berichten de wereld in sturen: Gent zal de komende jaren relatief meer ceo’s leveren.”

Vrije verantwoordelijkheid

“Leuven komt uit verschillende externe enquêtes naar voor als een waardevolle universiteit waar je niet gemakkelijk een diploma krijgt. Daarom stromen er flink wat studenten uit de betere scholen in. Daarnaast kunnen we goede professoren aantrekken.” Het Leuvense model is gebaseerd op ‘vrije verantwoordelijkheid’. Filip Abraham: “Studenten worden aangemoedigd zich zelfstandig te ontwikkelen en initiatieven te nemen. Niet alleen in de lessen, maar ook daarbuiten, in het studentenleven. Onze studenten zijn redelijk vrijgevochten: ze willen niet bij het handje genomen worden. Wie dat niet aankan, haalt het niet. Het bedrijfsleven ziet dat als een enorme troef.”

Oxford en Cambridge vormen in Europa de absolute top. Samen met Zurich, Stockholm en enkele Duitse en Nederlandse universiteiten zit K.U.Leuven bij de goede subtoppers. “Leuven wil zich Europees en globaal meten”, stelt Filip Abraham. “Onze beleidsraden volgen de rankings van nabij op: wereldwijd zit Leuven ergens tussen plaats 60 en 90 in de top-100. In Europa staan we bij de top-20, soms bij de top-10. Onze ranking steeg de voorbije jaren. Maar dat kan niet zonder een permanent gevecht tegen de Vlaamse kerktorenmentaliteit. Onze studenten gaan meer op uitwisseling en vandaag studeren ongeveer 6.000 buitenlandse studenten in Leuven. Die internationale invalshoek is ook belangrijk voor toekomstige ceo’s. Maar een universiteit bepaalt niet of iemand ceo wordt of niet. Onze opleiding is slechts een stap in een groter geheel.”
Managementopleidingen zoals Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) en Handelsingenieur zijn in de universiteit geen groeipolen meer. “Over de jaren heen zijn het eerder stabiele richtingen met een vast publiek.”

MBA in de lift

Filip Abraham doceert ook aan de Vlerick School. “Het epicentrum van Vlerick ligt wel in Gent, maar de managementschool heeft zich met de Leuvense afdeling versterkt: door de internationale uitstraling van Leuven heeft Vlerick zijn nogal Vlaams profiel doorbroken. Omgekeerd heeft Leuven nu een heel duidelijk MBA-aanbod in een gerespecteerde school.
Ik en andere professoren van K.U.Leuven doen actief aan mee aan deze postacademische opleiding. De MBA scoort heel goed: de kwaliteit van de studenten is enorm gestegen. Ze kunnen met de beste buitenlandse opleidingen mee.”

Tekst Erik Verreet - Foto: Jonas Lampens

Lees het hele cover verhaal: Hoe wordt u ceo en Van groentje tot topper: het parcours van 3 ceo's