[Knelpuntberoep] Boekhouder: "Met een goede talenkennis kan je makkelijker doorgroeien"

Olivier Monteyne (42)
  • Diploma: graduaat boekhouden-fiscaliteit
  • Functie: financieel en administratief verantwoordelijke
  • Bedrijf: Inapa, internationale distributeur van papier en kantoorbenodigdheden

Bij jongeren onder de 25 is de werkloosheid met maar liefst zeventien procent gestegen in vergelijking met december 2011. Kiezen voor een knelpuntberoep zou hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk kunnen verhogen, maar hoe zit het met de inhoud van een dergelijk beroep? Vacature sprak met een aantal mensen die al jaren een knelpuntberoep uitoefenen en peilt naar hun tips voor pas afgestudeerden.

Olivier werkte eerst zeven jaar als boekhouder en nu meer dan vijf als financieel en administratief verantwoordelijke binnen het bedrijf. Een blik op de loopbaanevolutie van een boekhouder.

Waarom koos je voor een opleiding als boekhouder?

"Tijdens mijn humaniora volgde ik economische wetenschappen, een opleiding als boekhouder was voor mij een logische volgende stap. Wat ik wel frappant vind, is dat boekhouder ook toen al een knelpuntberoep was. Met zo'n opleiding zou je wel meteen vast werk vinden en houden, zei men toen, en in die zin is er weinig veranderd. Ik zou de keuze zeker opnieuw maken. Toen ik studeerde, was er geen stage noch eindwerk. Het was een vrij theoretische studie, die misschien wat ver van het bedrijfsleven stond. Volgens mij sluit de opleiding nu beter aan bij de werkelijkheid en dat is maar goed ook!"

Welke job doe je nu?

"Ik werk nu als financieel en administratief verantwoordelijke voor het beursgenoteerde Inapa, een internationale distributeur van papier en kantoorbenodigdheden, met hoofdzetel in Lissabon. Er zijn twee grote takken in de papiermarkt, office en grafische sector. In ons land ligt de klemtoon enkel op de office-activiteiten."

"Mijn job bestaat voor een groot stuk uit rapportering. Ik heb ook een aantal operationele taken zoals allerlei aangiften en verrichtingen voor de filialen in België en Luxemburg. Ik krijg hierbij hulp van een boekhouder en credit controller. Ook personeelsadministratie en de algemene administratie van het bedrijf vallen binnen mijn takenpakket. In totaal werken er een dertigtal medewerkers bij Inapa België."

"Ik werk nu bijna dertien jaar voor dit bedrijf, waarvan zeven als boekhouder en meer dan vijf als financieel en administratief verantwoordelijke. Door een grote herstructurering werden enkele posities in mijn afdeling anders georganiseerd en kon ik naar mijn huidige functie doorgroeien."

Welke tendensen ervaar je in je beroep?

"Integratie is een grote tendens. Vroeger werkte de boekhouding als een eiland binnen een bedrijf, en dat is nu verleden tijd. Alle processen zoals aan- en verkoop worden nu geïntegreerd in één geheel, tijdrovende manuele listings zijn gelukkig voorbij. Dit heeft een geweldige impact op de functie van boekhouder die op deze manier opgewaardeerd wordt. Een boekhouder is nu een teamplayer die begrijpt hoe de bedrijfsprocessen in elkaar zitten en de nodige rapportering op een sluitende manier kan genereren."

Welke toekomstperspectieven zie je in je beroep?  

"Ik ben blij dat ik de kans heb gehad om te evolueren van boekhouder naar mijn huidige functie, dat geeft me een andere invalshoek. Volgens mij zijn de perspectieven voor de functie van boekhouder positief. De structuur van de Europese wetgeving is immers allesbehalve uniform, denk maar aan de complexe btw-wetgeving. Men zal altijd nood hebben aan lokale medewerkers die vertrouwd zijn met hun eigen wetgeving en fiscaliteit. Daarom zal boekhouder altijd wel een knelpuntberoep blijven, volgens mij."

Welk loon mag een pas afgestudeerde boekhouder verwachten?

"Een brutoloon van 2.000 euro lijkt een absolute ondergrens voor een pas afgestudeerde boekhouder. Uiteraard is je loon afhankelijk van de sector waar je werkt, en de specifieke voordelen die je geniet. Na een paar jaar ervaring kan je in sommige gevallen en afhankelijk van de sector aanspraak maken op een bedrijfswagen."

"Ik merk dat vele bedrijven erg veeleisend zijn voor startende boekhouders. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Lukt het niet meteen om een vaste job te vinden, geen paniek, je kan zeker terecht bij interimkantoren en zo kom je automatisch in het circuit."

 

De tips voor pas afgestudeerden van Olivier

  • Durf van werk te veranderen, zeker aan het begin van je loopbaan. Werken in verschillende branches en bedrijfsculturen is enorm verrijkend. De ervaring die je in het ene bedrijf verwerft, kan erg gegeerd zijn in een volgende job.
  • Werk aan je talenkennis, zeker als je interesse hebt om te werken voor een internationale groep. Als je meertalig bent, ben je flexibeler inzetbaar en kan je doorgroeien in je functie.

Tekst: Sabine Verschelde