Kan de 'werknemer eerst'-strategie ook in België?

Dit is een krachtig voorbeeld van een bedrijf dat zijn werknemers betrekt, hen aanzet suggesties te spuien, dat tracht vertrouwen te creëren en waarbij de managers een dienende rol moeten opnemen (‘servant leadership’)”, reageert Koen Dewettinck.

Hij is assistent- professor aan de Vlerick Leuven Gent Management School en gespecialiseerd in human-resources en het meten van de prestaties van werknemers. “De ideeën zijn niet echt nieuw. De meeste van die concepten zijn ook bij ons bekend. Maar Vineet Nayar heeft zijn huiswerk goed gemaakt en brengt ze nog in de praktijk ook.”
 
“Het bedrijf gaat wel heel ver op vlak van transparantie”, oordeelt Koen Dewettinck. “Zelfs de resultaten van de 360°-evaluatie van ceo Nayar zijn voor alle 60.000 werknemers zichtbaar. Dat geldt eveneens voor de evaluaties van 1.500 topmanagers. Zo’n aanpak zou heel moeilijk liggen in een Belgische onderneming. Het sluit wel aan bij de vaststelling dat in bedrijven die sterke resultaten neerzetten, dikwijls een cultuur van openhartigheid heerst. Daar durven collega’s elkaar in vraag te stellen.”
Het Indische HCL voerde die radicale hervormingen in een tijdspanne van vijf jaar in en zag zijn omzet spectaculair toenemen. “Zo’n proces vraagt tijd. In België zou dat nooit op zo’n korte tijd lukken.”

Professor Dewettinck ziet hier een paradox: “De Indische cultuur is heel hiërarchisch. Misschien is het, paradoxaal genoeg, die hiërarchische cultuur die het mogelijk maakt dat ceo Nayar die compleet andere manier van leidinggeven zo snel doordrukt. Of staan in een snel veranderend land als India de jongeren heel open voor zo’n radicale veranderingen?”

De Vlerick-professor vraag zich ook af of de ceo zijn kantoor echt wil afbreken en zijn eigen macht wil inperken, zoals hij zegt: “Ik heb in ieder geval het gevoel dat Vineet Nayar heel goed weet welke richting hij uit wil.”

Lees ook het artikel 'Werknemers eerst!'

Verschenen in Vacature Magazine van 3 juli 2010