Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Kafka in onze arbeidswetgeving

Het arbeidsrecht dat uw en mijn dagelijks werk regelt, maakt soms rare kronkels. Hieronder vindt u tien van die bokkensprongen, voor u samengevat door enkele topadvocaten.

“Het arbeidsrecht is hopeloos verouderd”, zegt advocaat Willy van Eeckhoutte. Hij is op het vlak van het arbeidsrecht één van de toonaangevende advocaten in Vlaanderen en doceert deze materie aan de Universiteit Gent. “De regeling voor arbeiders dateert uit 1900, die van de ondernemingsraad uit 1948 en die van de bedienden uit 1955. Al die wetten zijn nog nooit fundamenteel herdacht, hoewel onze maatschappij en de manier waarop wij werken grondig veranderd zijn. Er zijn tientallen aanpassingen geweest, maar een echte visie is er niet. Ons arbeidsrecht is als een oud huis waar steeds nieuwe koten werden bijgezet en opgelapt.”

Lieven Monserez, advocaat van het bureau Laga, vergelijkt het arbeidsrecht met een rommelzolder: “Alles is nog wel te vinden, maar het ene is al makkelijker te vinden dan het andere. Bovendien loop je altijd het risico iets over het hoofd te zien, net als een verborgen schat in een onverlicht hoekje van de rommelzolder."

Professor van Eeckhoutte geeft als voorbeeld de lijst met alle 'leidinggevenden', die geen recht hebben op extra loon bij overuren: “Die dateert uit 1965 en krioelt van de verdwenen beroepen zoals een stalmeester of een hoofdstoker. Of de informaticadirecteur in dit rijtje past, kan vandaag niemand met zekerheid zeggen. Binnen de Nationale Arbeidsraad debatteren de sociale partners al twintig jaar over een aanpassing van die lijst, maar een consensus is nog lang niet in zicht. Net zoals bij de discussie over het 'eenheidsstatuut' voor arbeiders en bedienden. De sociale partners beseffen wel dat het een doolhof is maar ze kampen met koudwatervrees. De vakbonden hebben schrik om alles netjes op een rij te zetten, want ‘in een nieuw systeem krijgen we nooit meer dezelfde bescherming voor de werknemers als nu’. Dat is waar. Als er een nieuwe arbeidscodex komt, vertrekt die waarschijnlijk veeleer van de vraag: kiest u voor het statuut van zelfstandige of van werknemer?”

Willy van Eeckhoutte maakt zich vooral zorgen over de slechte kwaliteit van de nieuwe regelgeving: “Het is haastwerk waar telkens correcties op nodig zijn. Waarom schakelt men de faculteiten Recht niet in om de nieuwe wetsvoorstellen te toetsen aan het Europese recht of de bestaande wetten?”

Drie gespecialiseerde advocaten, Lieven Monserez (Laga), Filip Tilleman (Tilleman Van Hoogenbemt) en Bart Vanschoebeke (Claeys & Engels) stellen 10 hiaten in het arbeidsrecht voor. Er zijn er veel meer, maar op deze hiaten botsen de advocaten geregeld in hun dagelijkse praktijk.

Tekst: Bea Hendrickx en Erik Verreet