Justin Bieber en vier andere celebrities die beroemd werden dankzij YouTube

De wereld maakte in 2005 kennis met de videowebsite YouTube. Sindsdien heeft de site ons menig uur vergast op iconische nieuwsbeelden, muziekclips en letterlijk duizenden kattenvideo's.

YouTube is een bron van entertainment voor velen, een bron van informatie voor anderen; en voor sommigen is het de reden dat ze beroemd werden. Een overzicht van vijf YouTube-celebrities.

1. Justin Bieber

Als het op YouTube-celebrities aankomt heeft niemand het verder geschopt dan Justin Bieber. Het Canadese idool heeft tienermeisjes in bosjes aan zijn voeten liggen. Het begon allemaal met dit filmpje:

asset/63273

2. Chris Crocker

Toen in de loop van 2006 en 2007 popidool Britney Spears door een diep dal ging - ze scheidde van haar man, schoor haar hoofd kaal en werd in verschillde beschamende situaties aangetroffen - kwam één superfan resoluut op voor zijn idool: de toen 19-jarige Chris Crocker. In zijn legendarische 'leave Britney alone'-video steekt hij een niet al te coherent pleidooi af om de ster gerust te laten. De video werd tot nu toe bijna 44 miljoen keer bekeken en maakte van Crocker een ster.

asset/63272

3. Ted Williams, of 'the man with the golden voice'

Begin 2011 plaatste de videojournalist Doral Chenoweth een interview met de dakloze Ted Williams op de site van de krant The Columbus Dispatch. Het filmpje breidde zich uit naar YouTube waar het publiek het warme stemgeluid van Williams toejuichten en hem een job toewensten. Ondertussen is de man weer op zijn pootjes terechtgekomen en heeft hij een job als voice-over-artiest.

asset/63274

4. Esmée Denters

De Nederlandse singer-songwriter Esmée Denters postte voor het eerst video's waarin ze cover zong in 2006. Het leidde naar een platencontract met de maatschappij van Justin Timberlake en een tour door Europa als zijn voorprogramma.

asset/63275

5. Rebecca Black

Je kan ook beroemd worden door aboniabel slecht te presteren, dat bewijst de 14-jarige Rebecca Black. In 2011 legde haar moeder 4.000 dollar op tafel bij ARK Music Factory om haar dochter een lied en videoclip te laten opnemen. De bedenkelijke lyrics van de song - met onder andere "Yesterday was Thursday, Thursday / Today is Friday, Friday" - en de vreemde clip werden door critici afgekraakt.

asset/63276