"Je faalt in dit land maar beter als loontrekkende dan als ondernemer"

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Nico Schoofs legt uit waarom hij vindt dat ondernemers het recht hebben om te falen.

Ofwel is het andermans schuld: een klier van een baas, vileine collega’s die u nekken. Ofwel mag u het op eigen conto schrijven: te groen voor de baan, te weinig geboeid door de inhoud. In de feiten doet het er gelukkig zelden toe: falen als loontrekkende hoeft allerminst een belemmering te vormen om later alsnog uw draai te vinden en ergens tot een geweldige kracht uit te groeien.  Een ondernemer kan evenzeer falen. Omdat hij te groen achter de oren is. Of omdat zijn klanten niet op tijd betalen. Of omdat de weg voor zijn deur weken open ligt. En plots doet het er wél heel veel toe. In het beste geval ‘de schuld van de ondernemer’, in het slechtste geval ‘een fraudeur eerste klas’. Versta me goed: frauduleus failliet bestaat. En moet keihard aangepakt worden. Maar bonafide gefailleerden prijken voor eeuwig naast hun frauduleuze lotgenoten in de annalen van de Nationale Bank. Banken zwieren de hele zwik op dezelfde zwarte lijst. Je faalt in dit land maar beter als loontrekkende dan als ondernemer.

Geen betere plek om te mislukken dan Amerika. Een Amerikaanse bankier kijkt naar het potentieel van zijn zakenplan, niet naar het verleden van de herbeginnende zakenman. Tommy Hilfigers eerste winkel ging op de fles toen hij 25 jaar was. Vijf jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf voor 1,6 miljard dollar. Walt Disney en Henry Ford beten eveneens eerst in het zand als jonge knapen: de eerste als filmmaker, de tweede in zijn eerste poging om een automobielbedrijf uit de grond te stampen. Een kwisvraag tussendoor: kent u de Hilfigers en de Disneys van België?

Daarom deze oproep. Onderwijsinstellingen: maak toekomstige ondernemers, boekhouders, advocaten en andere consultants eindelijk vertrouwd met falen in hun curriculum. Media: teken eindelijk de verhalen van de Hilfigers van dit land op. Overheden: maak van startersloketten meteen ook falingsloketten. Maak eindelijk werk van begeleiding van ondernemers in nood. Nu hangen die af van de goodwill van de curator en de beperkte middelen van een paar vzw’s. Van verwaarlozing gesproken. Wetenschappers: maak falen eindelijk zichtbaar in wetenschappelijk onderzoek. Nu zijn er in dit land niet eens exacte cijfers gekend over herstarters.
Doe dat alles, en hopelijk bloeien er meer nieuwe bedrijfsplanten naast dat steeds uitdijende braakland van faillissementen.