Janssen Pharmaceutica wint zilver in de categorie profit

Met haar 4.600 werknemers is Janssen Pharmaceutica een grote speler in de farmaceutische sector. Het bedrijf maakt deel uit van de Amerikaanse groep Johnson & Johnson en focust en werkt rond een complete farmaceutische cyclus: van het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe moleculen over de fabricatie en distributie tot marketing en de ondersteuning.

Janssen Pharmaceutica is actief op verschillende locaties en onder verschillende juridische entiteiten. De onderzoek en ontwikkeling vinden plaats in Beerse, in samenwerking met de andere onderzoekcentra van de groep in Europa en de Verenigde Staten op drie therapeutische gebieden: neurowetenschappen, infectieziekten en vaccinaties en oncologie. In Beerse bevinden zich twee van de farmaceutische fabrieken, naast vestigingen in Geel, Olen, Diegem en Merksem. Maar ook La Louvière speelt een belangrijke rol in de logistieke ketting van de groep: “Onze medewerkers zetten zich elke dag in voor een snelle en efficiënte levering van betrouwbare geneesmiddelen aan onze patiënten in nood over de hele wereld”, zegt het bedrijf.

Enkele vragen aan Hilde Claes, HR-verantwoordelijke

De farmaceutische sector heeft in België de wind in de zeilen. Is er een grote concurrentie tussen de verschillende spelers om het talent aan te trekken?

“De mensen met de juiste vaardigheden aantrekken is cruciaal in een onderneming die continu vernieuwt. Gezien de prestaties van de farmaceutische sector in België, die gekend is in het buitenland, hebben we het geluk dat we ook mensen van buiten onze landgrenzen kunnen rekruteren. Al blijft het een uitdaging om bepaalde profielen te vinden, zoals productiebeheerders bijvoorbeeld. In totaal hebben we meer dan honderd functies in te vullen. Het aanbod van diensten in ons bedrijf is enorm: aankoop, administratie, techniek, financiën, juridische zaken, kwaliteit, human resources, enzovoort.”

Wat is de belangrijkste kwaliteit die een medewerker van Janssen Pharmaceutica moet hebben?

“We hebben een slogan die perfect aansluit bij onze waarden: ‘Only for professionals who care’.  Dat betekent dat een ontwikkelaar van medicamenten echt een verschil moet willen maken in het leven van de patiënt. We hebben niet alleen nood aan mensen met sterke vaardigheden, maar ook aan enthousiaste werknemers die hun taken met de grootste zorg uitvoeren en bewust zijn van hun verantwoordelijkheid binnen het bedrijf, of het nu gaat over onderzoek, ontwikkeling, productie, distributie of marketing.”

In de sector word je ook (heel) goed betaald, wordt wel eens gezegd. Maar gaan die arbeidskosten dan niet wegen op de werkdruk?

“De arbeidskosten zijn een cruciaal probleem voor onze economie, ook ten opzichte van onze rechtstreekse buurlanden, en dat is ook zo voor de farmaceutische sector. De maatregelingen die de autoriteiten in ons land hebben genomen om onderzoek en ontwikkeling aan te moedigen, waren zeer gunstig voor de farmaceutische sector en de Belgische economie. Maar we moeten verder gaan en nadenken over creatieve manieren om het probleem aan te pakken, anders riskeren we alles te verliezen.”

Waarom is Janssen Pharmaceutica de beste werkgever?

Innovatie

De innovatie is niet enkel gericht op de ontwikkeling van geneesmiddelen, maar ook in de HR, om ervoor te zorgen dat de werknemers met energie en plezier investeren in hun werk.

Vakkundigheid

Het bedrijf biedt haar medewerkers alle middelen om vakkundigheid uit te breiden, zonder hun fysieke en mentale gezondheid, hun verwachtingen en talentontwikkeling uit het oog te verliezen.

Persoonlijke ontwikkeling

Janssen Pharmaceutica heeft het Janssen Talent Fit Center opgericht, een centrum om medewerkers te helpen nadenken over hun loopbaan, het zoeken naar nieuwe uitdagingen en het ontwikkelen van hun competenties.