James Vanwalleghem, eerste Held van IT: "Wist niet dat ik zo geliefd was"

Naam: James Vanwalleghem

Leeftijd: 38

Functie: ICT coördinator

Bedrijf: Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde van KATHO

Taken: "Gaat van serverbeheer
over onderhoud pc’s in bureaus en klaslokalen tot multimedia: educatieve filmpjes verspreiden, lesmateriaal in digitale vorm toegankelijk maken voor afstandsonderwijs, … Verder help ik ook studenten en docenten bij problemen”

Aantal werknemers in departement: 120

Aantal studenten: 1423

We kondigden het vorige week al aan. In samenwerking met initiatiefnemer Combell verkiest Vacature iedere week een ‘Held van IT’. En dat voor de komende 8 weken. Winnaar van deze week is James Vanwalleghem, ict-coördinator bij de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen.

“Respect voor ICT manager van grote school”

Jurylid Robin Wauters bijt de spits af en kiest deze week de eerste ‘Held van IT’: James Vanwalleghem. James werkt als ICT-coördinator aan het departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen.

Motivering van jurylid Robin Wauters: “Omdat ik vind dat ICT managers van behoorlijk grote scholen zelden het respect krijgen dat een ICT-verantwoordelijke bij een bedrijf van vergelijkbare grootte en complexiteit krijgt. Afgaande op de commentaren denken zijn collega's er ook zo over, en dat scheelt.”

Baas Johan De Langhe nomineerde Vanwalleghem om volgende reden: ‘James is een schitterende kerel. Zeer servicegericht en staat altijd klaar met de glimlach. Je kunt op hem rekenen. Met de overbezette pc-lokalen hier op school gebeurt het dikwijls dat hij ook voor en na de uren aan de slag blijft.’

Een interview met de held van deze week: James Vanwalleghem

Hoeveel van je tijd gaat naar IT?

“Eigenlijk gaat mijn hele dag naar IT. Als ik niet rond geraak, werk ik ’s avonds nog wat door. Ik vind dat als je iets belooft, je dat ook moet afwerken.”

Krijg je ruimte om opleiding te volgen?

“Na het middelbaar heb ik allerlei opleidingen gevolgd zoals bedrijfsbeheer en netwerkbeheer.  15 jaar geleden kwamen daar pc’s (hardware) bij als hobby en zo ging de bal aan het rollen. Als IT-er ben je verplicht om opleidingen te volgen, want IT stopt nooit. Als je niet op de hoogte blijft, ben je na 2 jaar niet meer mee. Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe dingen, dus school ik me graag bij. Ook in mijn vrije tijd kruip ik dikwijls achter de computer om meer te weten te komen over de allerlaatste trends. Gelukkig staat mijn werkgever KATHO volledig achter het volgen van extra opleidingen. “

Maak je soms ook grappige situaties mee? Of moeilijke?

“Ik vind het vooral grappig als mensen paniekerig laten weten dat de printer niet werkt en dan blijkt dat er geen papier meer in zit of dat de stekker niet insteekt. Dergelijke situaties doen zich dagelijks voor. Het moeilijkste vind ik om te allen tijde kalm te blijven. Als de server uitvalt in een klaslokaal moet je dat zo vlug en efficiënt mogelijk oplossen. Toch probeer ik in zulke situaties kalm te blijven. Het grootste plezier aan de job is als ik alle problemen van de dag heb kunnen oplossen. Het geeft me ook veel voldoening als ik het systeem opnieuw aan de praat krijg als het plat gelegen heeft. En de nominatie als held van IT natuurlijk!”

Wat vind je eigenlijk van je nominatie als Held van IT?

“Ik ben heel erg in mijn nopjes. De grootste prijs die ik had kunnen krijgen, is de nominatie door mijn baas. Die kwam totaal onverwacht en vind ik op zich al een overwinning. Ik heb een zeer goed contact met hem en krijg van hem altijd de kans om te experimenteren met nieuwe systemen. Dat betekent dat er vertrouwen is tussen ons. Maar zijn nominatie doet me zeker evenveel of zelfs nog meer dan de kans op het winnen van een reis of een iPad. Mijn vrouw verschoot ook: ‘Amai, nooit gedacht dat je zo geliefd was door je collega’s!’ Zonder deze website had ik dat nooit geweten. Ik vind het een zeer mooi initiatief.”

Helden van IT is een initiatief van Combell in samenwerking met Vacature, Unizo en Thomas Cook Business Incentives. Wil je meer weten over hoe je je collega kan nomineren, surf dan naar www.heldenvanit.be.

Zoek je zelf een job in de it? Neem dan zeker eens een kijkje in het uitgebreide aanbod van onze jobsite!