"It'er ben je óók in je vrije tijd"

Naam: Yves Van Opstal

Functie: It manager

Leeftijd: 38 jaar, werkt 8 jaar bij Wilms

Bedrijf: Wilms, bedrijf gespecialiseerd in rolluiken en zonnewering

Taken: “Als it manager hou ik me bezig met it in de ruime zin. Dat houdt het installeren van soft- en hardware in, het onderhoud van de website en de computers en het oplossen van alle interne it vragen.”

Aantal werknemers: 140

In samenwerking met initiatiefnemer Combell verkiest Vacature wekelijks een ‘Held van IT’. Derde ‘Held van IT’ is Yves Van Opstal, it manager bij Wilms.

Motivatie van jurylid Julien Blanchez, Country Marketing Manager bij Google Belgium: “IT is one of the most human jobs there is. Yves manages to create a mass of goodwill around him by answering technical needs. If you can create happiness like this around you just by doing your job, you deserve to be put in the spotlight! Thank You Yves, I hope you inspire many of your colleagues”

Reactie van Yves’ baas Erik Wilms: “Ik vind het fantastisch dat Yves verkozen is tot Held van IT. Hij heeft zijn sporen meer dan verdiend bij ons: op stressmomenten blijft Yves steeds ijzingwekkend kalm. Een flexibele werknemer die altijd klaarstaat om te helpen. Zijn positieve houding motiveert de collega’s!”
 

Een interview met de held van deze week: Yves Van Opstal

Hoeveel van je tijd gaat naar it?

Ik spendeer de volle 100% van mijn werkuren aan it. En eigenlijk moet ik toegeven dat mijn vrije tijd oneerlijk verdeeld is tussen mijn uit de hand gelopen hobby - Yves is één van de initiatiefnemers van de familie Van Opstal site - en de vier belangrijkste vrouwen uit mijn leven, mijn vrouw en drie dochters. Maar ik zie dat mijn vrouw daar klaarblijkelijk toch geen moeite mee heeft, aangezien zij het was die me nomineerde. (lacht)

“Eigenlijk ben ik constant met it bezig. Ik kan het bijvoorbeeld niet aanzien als familieleden, vrienden of buren met it-problemen kampen. Dat probleem wil ik koste wat het kost opgelost hebben.”

Maak je soms ook grappige situaties mee?

“Op het moment dat collega’s me om hulp vragen, maak ik nooit een lachertje van hun vraag. Zij zitten dan effectief met een probleem dat opgelost moet worden. Achteraf kan er wel eens gelachen worden, maar ik neem elke vraag serieus.”

Wat vind je het moeilijkste aspect aan je job?

“Als ik niet meteen op de proppen kan komen met de oplossing voor een probleem, voel ik me daar niet goed bij. Ik probeer mijn collega’s bij elke vraag of probleem zo goed en zo snel mogelijk verder te helpen, maar af en toe weet ik het zelf ook niet.

“Soms vragen collega’s me hoe ik hun probleem heb opgelost, dan vind ik het moeilijk om in begrijpelijke mensentaal uit te leggen wat ik gedaan heb.”

Wat vind je het leukste aan je job?

“Het feit dat ik het werk van mijn collega’s kan vergemakkelijken en hen zelfs blij kan maken, is de grootste voldoening die ik kan wensen. Ik doe mijn job heel graag, vooral de afwisseling boeit me.”

Zijn er soms frustraties op het werk?

“Ik heb hier op het werk een belangrijke levensles meegekregen die me toelaat te relativeren als ik me druk maak over een probleem. De gedachte dat men in andere landen zoals Tsjetsjenië of tegenwoordig Afghanistan échte problemen kent, stelt alles meteen in het juiste perspectief.”

Wat vind je van je nominatie als Held van IT?

“Deze nominatie had ik niet zien aankomen. Ik besefte al langer dat mijn vrouw me steunde, maar dit had ik toch niet verwacht. Het doet ook enorm deugd om de positieve reacties op mijn nominatie te lezen. Heel leuk om op deze manier waardering te krijgen voor mijn job!”

Helden van IT is een initiatief van Combell in samenwerking met Vacature, Unizo en Thomas Cook Business Incentives. Wil je meer weten over hoe ook jij je collega kan nomineren, surf dan naar www.heldenvanit.be.

Zelf op zoek naar een job in de it? Neem zeker een kijkje in het uitgebreide aanbod op onze jobsite!