Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

It-architect Viorel keerde terug uit Silicon Valley

“Ons werk in Roemenië is zeker niet inferieur.”

Emigratie is een bijzonder populaire sport onder de Roemenen. Maar ze verliezen het moederland nooit helemaal uit het oog. Velen emigranten dromen ervan ooit terug te keren. Viorel Mitache (46) kwam zeven jaar geleden terug uit Silicon Valley (VS). Vandaag is hij Java developer & architect, zeg maar een van de sleutelmedewerkers van IQ Management, een klein softwarebedrijfje dat huist in een villa, in een boomrijke, chique wijk op een half uur van het centrum van Boekarest.

Hij werkte vijf jaar in de States en nam zijn vrouw en kind mee. Hij verdiende er zijn it-sporen bij de First Union bank, daarna bij het telecombedrijf Calex in Silicon Valley. “Ik kreeg last van heimwee, net als mijn vrouw en zoon. Wij hadden afgesproken na enkele jaren terug te keren. Maar mijn vrienden bleven ginder.”
Hij heeft geen spijt van zijn terugkeer: “Ons werk hier in Roemenië is zeker niet inferieur. We krijgen meer tijd om een project af te ronden en de zakenwereld barst hier nog niet van de stress. En ik word goed betaald.” Hij verdient ongeveer 2.750 euro netto per maand.

Viorel Mitache, een fysicus van de universiteit van Boekarest, draait nu zeven jaar mee bij IQ Management. “Het is hier wel moeilijker omdat je werkelijk alles zelf moet doen: van het ontwerp tot en met het testen. We hebben dan ook geen 5-to-9 job. Vorig jaar hebben we de helft van de weekends gewoon doorgewerkt. Op dat punt lijkt het hier wel Silicon Valley, alleen doen wij het met veel minder mankracht.” Hij is verslaafd aan zijn werk: “Die uitdagende projecten, het experimenteren met de nieuwste technologieën en de verantwoordelijkheid. 80 procent van onze oplossingen draaien op ‘open source’-software.”

Er werken twintig mannen en vrouwen op de twee eerste verdiepingen van de oude villa. Ze beheren enkele nationale projecten voor de identificatie van alle vee, voor het beheer van de landbouwsubsidies, rond de publieke gezondheid, …

De werksfeer is er los. De medewerkers weten zich goed verzorgd door twee dames die 's morgens en 's middags eten klaarmaken, door de chauffeur die de werknemers van de vroege en late shift van en naar het centrum van Boekarest voert. Maar nachtelijke vergaderingen met de eigenaar Ovidiu Vladu zijn niet uitzonderlijk. Daarom zijn er op de derde verdieping slaapkamers. Viorel: "Soms werk ik later en dan blijf ik hier. ’s Morgens zorgen de dames voor spek met eieren."

Intussen studeert Viorels zoon, Mihai (21), ‘automotive engineering’ in Groot-Brittannië: “De voorbije tien jaar ging de kwaliteit van de scholen hier sterk bergaf, grotendeels omdat de leraars met 150 euro per maand onderbetaald zijn. Mihai zit al drie jaar in Engeland en verbleef al vijf jaar in de States."

Vader Viorel  is niet zeker dat Mihai nog ooit terugkeert naar Roemenië.

Terug naar het coververhaal 'Roemenië loopt leeg'