"Intussen zit Actiris, bevoegd voor een regio met een werkloosheid boven de 20%, al 20 maanden zonder topman"

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een actueel thema. Deze week heeft Filip Michiels het over de schrijnende economische gevolgen van het uitblijven van een regering.

De naam Laurent Delvaux zegt u wellicht niets. Geen man overboord, want de brave man sleet zijn dagen de voorbije jaren op de kabinetten van enkele Franstalige PS-excellenties. Zoals dat wel vaker gaat in dit land wordt zo iemand na een aantal jaren dan bedankt voor bewezen diensten met een lucratief baantje binnen een of andere overheidsinstelling.

De heer Delvaux werd goed anderhalf jaar geleden – na een rondje bekvechten met CDH over welke partij nu weer aan de beurt was - naar voor geschoven als nieuwe topman van Actiris, de Brusselse dienst voor Arbeidsbemiddeling. Driewerf helaas, zelfs de zwaar door de PS gedomineerde examenjury raakte zo onder de indruk van de totale incompetentie van de man voor die baan dat ze niet anders kon dan hem af te schieten als kandidaat. Geen erg, ware het niet dat Actiris intussen al twintig maanden zonder directeur zit.

Nu zijn er twee mogelijkheden: ofwel heeft een nochtans zwalpend schip als Actiris helemaal geen behoefte aan een nieuwe directeur en dan krijgt het financieel noodlijdende Brusselse gewest hier alvast een uitgelezen kans om een aardige stuiver te besparen. Ofwel heeft Actiris – bevoegd voor een regio met een structurele werkloosheid die al vele jaren lang boven de 20 procent zweeft – meer dan ooit nood aan een competente manager die de werkloosheidsproblematiek in Brussel eindelijk eens grondig aanpakt. In dat geval is het een regelrechte schande dat politieke spelletjes ervoor zorgen dat de benoeming van een nieuwe topman nu al ruim anderhalf jaar op zich laat wachten.

Minstens even opmerkelijk in deze is de totale radiostilte in de media en bij heren en dames als Di Rupo, Moureaux of Milquet rond deze weinig verkwikkelijke zaak. Terwijl uitgerekend die Franstalige politici Vlaanderen nochtans al maandenlang verwijten dat we, met onze eisen voor een diepgaande staatshervorming, de ‘echte problemen’ links laten liggen. Als die zogenaamde echte problemen dan toch prioritair moeten worden aangepakt, dan laten PS en CDH in Brussel al anderhalf jaar lang een mooie kans liggen om zich van hun meest daadkrachtige kant te tonen. En getuigt het al evenmin van veel consequentie om intussen wel met veel poeha de – totaal ongrondwettelijke - Federatie Wallonie-Bruxelles in het leven te roepen maar de Brusselse (jeugd)werkloosheid rustig verder te laten rotten.