"Indien mijn dochters later lasser of mecanicien willen worden, zal ik ze niet tegenhouden.”

Bedrijf x werft aan: installateurs centrale verwarming”, prijkt er sinds begin deze week op mijn auto. Een kleine vriendendienst aan een bedrijfsleider die continu op zoek is naar geschikt werkvolk voor zijn kmo.

Crisis of geen crisis: gespecialiseerde technici kamperen al jaren in de top-10 van knelpuntberoepen, bedrijven snoepen de schaarse talenten van elkaar af. En daarbij speelt onvermijdelijk de wet van het getal. Grotere bedrijven kunnen soms net iets hogere lonen aanbieden, vaak zetelen ze ook in de eindjury van middelbare scholen en verleiden ze daar reeds de beste kandidaten. De bedrijfsleider: “Een ongelijke strijd. Ondertussen wordt de groei van mijn bedrijf geremd door een tekort aan  personeel.”

Manco nummer 1: er studeren veel te weinig jonge installateurs af vandaag. En dat geldt evenzeer voor lassers, elektromecaniciens en andere technici. Het aanbod hinkt hopeloos achterop op de vraag. De VDAB probeert de bakens te verzetten door vaktechnische opleidingen aan te bieden aan werknemers die zich willen heroriënteren, maar dat is onvoldoende.

De angel zit volgens mij veel dieper: deze beroepen kampen nog steeds met een imagoprobleem, dat ook door sommige media bevestigd wordt. Zeg nu eerlijk, wie wil dat zijn zoon de volgende Frank Bomans wordt? Er hangt vaak, letterlijk, een reukje aan. De jobs zouden te smerig zijn, te weinig betaald, niet uitdagend genoeg. Niets is minder waar: pientere technici volgen om de haverklap opleidingen om de snel evoluerende markt bij te benen en ze verdienen goed hun boterham, dikwijls zelfs meer dan de gemiddelde kantoorjob na x jaar unief. Akkoord, ze maken hun handen (soms) vuil, so what?

De bedrijfsleider: “Je kan er niet omheen: de meeste ouders zien hun kinderen het liefst afstuderen aan een universiteit, in welke richting ook. Ze geloven dat zo’n diploma sowieso garant staat voor werkzekerheid en een riant loon. Status speelt ook mee natuurlijk. Zo gaat veel technisch talent verloren.”

Iedereen – bedrijven, politici, u en ik - schreeuwen om meer goeie vakmannen, geef deze beroepen dan ook het respect dat ze verdienen. Sticht desnoods een Universiteit van de Handen. Indien mijn dochters later lasser of mecanicien willen worden, zal ik ze niet tegenhouden. Van de bevriende bedrijfsleider mogen ze alvast komen solliciteren.